Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступив на засіданні клубу творчої інтелігенції ім. В. Фролькіса у Києві з доповіддю «Реалії сучасного і перспективи майбутнього». 
Він запропонував провести у парламенті зустріч за участі Президента України, Прем’єр-міністра України, лідерів усіх парламентських фракцій для обговорення ситуації у країні і визначення першочергових заходів щодо виведення України з фінансово-економічної кризи. А після такої зустрічі обговорити проблемні питання на спеціальному засіданні парламенту за участі В. Ющенка та Ю. Тимошенко.
Клуб ім. В. Фролькіса — відомого українського академіка-геронтолога, засновника теорії старіння, розробника експериментальних підходів збільшення тривалості життя — об’єднує медиків, письменників, художників, мистецтвознавців. Звертаючись до світил вітчизняної науки та мистецтва, В. Литвин із жалем констатував, що нині в нашій державі наукова думка пульсує не завдяки владі, а всупереч. Голова Верховної Ради України виклав свої пропозиції щодо шляхів виходу з кризи. Зокрема, він зазначив, що «ринкова економіка ввійшла у гостру суперечність із системою державного управління, бо економіка вже перебуває на ринкових рейках, а управління залишилося на засадах адміністративної економіки». А чи не найбільше шкоди, на думку В. Литвина, завдає роз’єднаність країни: «Держава роз’єднана за всіма складовими, і нездатність знайти те, що може об’єднати, даватиме про себе все більше знати з початком виборчої кампанії». Не вирішить ситуацію, вважає глава парламенту, і сподівання на допомогу МВФ. «Бо якщо не буде зроблено акцент на власні сили, будемо змушені говорити, що Україна загубилася у двадцять першому столітті», — сказав В. Литвин.
Ще один шлях до подолання кризи, наголосив В. Литвин, — «серйозна кадрова очистка» органів виконавчої влади. Для цього на високі посади повинні приходити люди не за партійно-квотним принципом, а за професіоналізмом та умінням працювати в складних умовах. Голова Верховної Ради повідомив, що мав розмову з Президентом України стосовно внесення на розгляд парламенту кандидатури на посаду міністра оборони. При цьому він висловив думку, що Верховна Рада «має сприйняти як даність» ті кандидатури, які будуть внесені Президентом на посади міністрів оборони і закордонних справ. В. Литвин розповів, що також обговорював питання кадрових перестановок в уряді.
Дискусія щодо внесення змін до Основного Закону «має бути публічною, а не кулуарною», наголосив В. Литвин. Адже Конституція не повинна писатися під конкретних осіб. «Ніхто не збирається реально працювати над розв’язанням проблем, а лише думають, як розділити країну під розстановку політичних сил», — зауважив він.
В. Литвин також наголосив на важливості визначення дати президентських виборів. «Верховна Рада має виконати свою установчу функцію і освятити дату президентських виборів», — заявив він, нагадавши, що дата виборів глави держави визначена у Конституції: це остання неділя останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України. «Президент набуває повноважень з моменту складання присяги на спеціальному засіданні Верховної Ради. Нинішній Президент склав присягу 23 січня 2005 року. Тобто якщо підрахувати, дата наступних виборів має бути 17 січня 2010 року», —зазначив В. Литвин.
При цьому Голова Верховної Ради заявив, що він не підписуватиме постанови з іншою датою виборів Президента як такі, що суперечать законодавству. Він також висловився за необхідність скорочення строків виборчої кампанії з 120 до 90 днів і створення реєстру виборців («щоб не голосували мертві душі»), відмову від парламентських виборів виключно за партійними списками, нормалізацію відносин із Росією.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, президент громадського клубу творчої інтелігенції Ісаак Трахтенберг.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.