Квіти, листя, серця, а ще добрий настрій кують з металу на підприємстві «ОлШе», що в селі Воля-Ковельська на Волині.
Колись такими ажурними металевими огорожами прикрашали царські парки і сади, зокрема Зимовий, що в Санкт-Петербурзі. Подібне диво з металу з графськими і князівськими вензелями ще збереглось подекуди довкруг старовинних замків і палаців.
Сьогодні ковані огорожі можна побачити не лише довкруг котеджів олігархів, а й обійсть людей середнього статку поблизу Києва, Львова, Луцька, в Криму... Красиво, практично, довговічно. Виготовляє це металеве плетиво ТзОВ «ОлШе» у приміському селі Воля-Ковельська. І поставило цю справу на промислову основу. Звідси і доступні ціни. Особливо, якщо купувати ковальські вироби безпосередньо на фірмі. 
Організував це унікальне підприємство ще 1992 року уродженець Волі-Ковельської 24-річний Олег Шевчук. Йому прикро було дивитися, як ця мальовнича місцина на околиці рідного села перетворюється на звалище. Але придбати цю ділянку зумів лише з третьої спроби. На молодих ділових людей тоді дивилися з пересторогою. І як виявилося, дарма. Бо тепер Зеленська сільська рада має від фірми чималу користь у вигляді податків, спонсорської допомоги, а найголовніше, жителі сіл Зелена і Воля-Ковельська отримали роботу. Сьогодні на підприємстві працює 120 робітників. Окрім гарантованої заробітної плати, яка набагато вища за середньообласну, вони ще отримують безкоштовні обіди, на роботу теж добираються транспортом підприємства. Футбольна команда «ОлШе» одна з кращих не лише у Ковельському районі, а й в області. На території підприємства облаштовано чудову відпочинкову зону з озерцем, альтанкою, навісами, плакучими вербами. Але головним все-таки залишається виробництво.
Асортимент продукції ТзОВ «ОлШе» налічує більше тисячі назв. Її продажем займається дочірнє підприємство «КовЕл» (ковані елементи).
— Також працюємо з мережею будівельних гіпермаркетів  та іншими, а нині дедалі активніше виходимо на зовнішній ринок: Росію, Білорусь, Польщу, — розповідає Олег Шевчук. — Склади порожні. Не встигаємо виконувати замовлення. Адже ми єдині в Україні, хто виготовляє стандартні ковані огорожі. У нас немає на сьогодні конкурентів. Наша перевага — дуже дешева ціна. Ковану секцію, вже упаковану, пофарбовану, продаємо по 160 гривень за квадратний метр. Маємо лише проблему з маркетами, які реалізовують нашу продукцію. Вони хочуть робити націнку до 50 відсотків, а виробництво щоб працювало з 5—10-відсотковими прибутками. Хоча перед цим ситуація була дещо інша: торгівля накручувала 35 відсотків, а ми мали 15—20. І зараз іде війна. Погрожують нам: мовляв, якщо не погодитесь на наші вимоги, ми все братимемо з Китаю. Але ж це національна мережа гіпермаркетів.
— А з китайською продукцією зможете конкурувати?
— Вони нас просто залякують. Продукція з Китаю доходить до нас за два місяці, ми ж можемо надіслати вже через тиждень. А транспортні витрати, розмитнення. Собівартість китайської продукції вийде значно вищою за ту ціну, яку ми пропонуємо з доставкою в кожен маркет України. Ображає ставлення до нашого товару. Китайський можуть поставити в торговому залі, наш — викинути на вулицю, при цьому пошкодивши його. Потім убік. Це за того, що поставляємо свою огорожу під реалізацію, а за китайську вони роблять 100-відсоткову передоплату. Але ж треба поставити українського виробника на коліна. І не лише нас, а й металургів. Адже ми щомісяця використовуємо кілька вагонів вітчизняного прокату. За належного ставлення до нас торгівлі могли б подвоїти свої потужності.
У цеху спостерігаємо, як робиться це коване диво. Вогонь, іскри, стукіт молотів... Тамтешні майстри готові виконати будь-яку забаганку замовника. Хочете ковану художню решітку, будь ласка, хочете ліхтар чи якусь декоративну прикрасу з металу, немає проблем. Нещодавно на «ОлШе» почали виготовляти художні ковані альтанки. Сьогодні такі побачиш хіба що в старовинних парках. Коштує альтанка, якщо придбати її безпосередньо на підприємстві, усього 6000 гривень. Річ це вічна і практична. Так само, як і ковані огорожі. До речі, вам не потрібно буде викликати зварника, аби зібрати її. Користуючись інструкцією, кожен може змонтувати власноруч. Стовпчики теж не потрібно шукати. Все вам вручать у повному комплекті.
Ще одну річ, від якої у нас заблищали очі, побачили на підприємстві. Це стандартні євровікна з дерева. Коштують вони дещо більше, як металопластикові, але мають привабливіший вигляд, краще тримають тепло.
Аби переконатися в чудовому дизайні продукції «ОлШе», не потрібно йти до виставкової зали. Варто лише глянути на металеву браму, через яку ми увійшли на територію підприємства, або на металеві решітки на самому адмінбудинку, перила на сходах. Тут пишаються своєю роботою і хочуть зробити наше життя красивішим.
 
Волинська область.
Фото автора.