Голова Верховної Ради Володимир Литвин називає це головним завданням для країни.
Відкриваючи у вівторок XXXV засідання ради керуючих Європейської організації вищих органів фінансового контролю (EUROSAІ), яке відбувається у Верховній Раді, В. Литвин констатував ефективну роботу Рахункової палати України, зазначивши, що «ця ефективність полягає передусім у незалежності і об’єктивності цього контролюючого органу». «Це головні складові її діяльності», — підкреслив він.
При цьому Голова Верховної Ради наголосив на важливості напрацювання, у тому числі на законодавчому рівні, «механізму примушування» до неухильного виконання рекомендацій Рахункової палати органами влади.
Володимир Литвин зазначив, що Україна «перебуває у процесі інтенсивного становлення, і ми напрацьовуємо демократичні традиції». За його словами, «відбувається активний політичний процес, дебати подекуди виходять за цивілізовані рамки, але разом з тим відбувається процес утвердження демократичних основ життя». «Демократія — це складний механізм, і необхідно навчитися жити і працювати на основі законів і права, — підкреслив В. Литвин. — Для нас сьогодні ключове завдання — забезпечити в Україні верховенство права».
В. Литвин повідомив, що парламент ухвалив низку законів щодо протидії корупції, «які вкрай потрібні через те, що корупція в Україні стала складовою виконання державної влади». «Необхідно приймати жорсткі рішення, корупція має бути прирівняна до державної зради», — заявив він. У цьому контексті, зазначив В. Литвин, зростає роль Рахункової палати: «Треба наводити порядок, бо демократія, окрім іншого, це — неухильне виконання законів».
Керівник парламенту зазначив, що для України велика честь приймати засідання ради керуючих Європейської організації вищих органів фінансового контролю, і запевнив, що Верховна Рада «докладе максимум зусиль, щоб засідання було продуктивним».
На переконання В. Литвина, за нинішніх фінансово-економічних реалій, які склалися у світі, роль EUROSAІ зростатиме. Він пояснив, що після виходу з фінансово-економічної кризи, по-перше, «відбуватиметься процес подальшої глобалізації, в тому числі у силовий спосіб, тому що ті держави, які вийдуть із втратами, будуть вкрай зацікавлені у розширенні сфери впливу, і тут ключове завдання — зберегти суверенітет держави».
«Друга проблема — розширення меж демократії. Переконаний, що демократія — це довіра, а довіру необхідно супроводжувати контролем, — зазначив В. Литвин. — Тому я розраховую, що під час нинішнього засідання будуть напрацьовані нові підходи, в тому числі у плані взаємодії».
Прес-служба Верховної Ради України.