На початку червня цього року Верховна Рада 306 голосами ухвалила законопроект №3490 «Про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення щодо кваліфікації злочинів та правопорушень».

 

Наша розмова з автором цього законопроекту, народним депутатом, представником Партії регіонів, членом Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиром Малишевим (на знімку).

— Коли криза лише починалася, всі пророкували, що злочинність зростатиме. Чи правоохоронці достатньо озброєні законом, щоб дати зловмисникам гідну відсіч?

— Стан боротьби з організованою злочинністю, особливо з такими її формами, як корупція, бандитизм, торгівля наркотиками тощо, викликають серед нашого населення особливе занепокоєння та тривогу. Згідно з даними МВС і Генпрокуратури, за заявами громадян про крадіжки їхнього особистого майна торік внесено 400 тисяч відмовних матеріалів. А якщо рахувати латентну злочинність, коли люди просто не звертаються з належними заявами, назбирається всі 800 тисяч. Такій ситуації сприяє чинне законодавство. Звісно, можна грішити на правоохоронців, мовляв, не роблять нічого, щоб захистити простих людей. Та, на жаль, самі наші закони сформовані так, що часто-густо не здатні захистити законослухняних громадян.

Донедавна межа дрібної крадіжки становила 51 гривню — три неоподатковувані мінімуми доходів громадян. Але після ухвалення відповідних законодавчих змін дрібною крадіжкою стали вважати викрадання не тільки державного або колективного майна, а й приватного та особистого. Чимало злочинів перейшли в категорію адміністративних правопорушень. Відтак нині викрадення чужого майна на суму 907 гривень 50 копійок не тягне кримінальної відповідальності.

— Але ця сума значно перевищує зарплатню значної частини населення?

— Звісно. Особливо педагогів, медпрацівників, працівників культурної сфери... Не кажучи вже про студентів та пенсіонерів. У нас мінімальна заробітна плата становить 605 гривень, пенсія — 450, а стипендія сягає максимум п’яти сотень.

Тож така ситуація становить серйозну небезпеку майновим правам громадян, бо практично дозволяє правопорушникам з прямим умислом заподіювати майнову шкоду, а також свідомо орієнтуватись на уникнення кримінальної відповідальності, а в разі притягнення до адміністративної відповідальності обмежитися штрафом, котрий, до речі, набагато менший за суму, на яку «можна». Та вкрасти. Хіба це не знущання і глузування з наших людей?

Коли в 2006 році я став народним депутатом, то визначив для себе дві проблеми, вирішення яких стало головним моїм завданням. Перше — це внесення відповідних змін до Кримінального кодексу про притягнення до кримінальної відповідальності осіб за незаконний збут отруйного лікарського засобу трамадол. А друге — захистити наших людей від обкрадання. Я багато їжджу районами, зустрічаюся з селянами, вчителями, лікарями, пенсіонерами. Всі вони скаржаться на свою незахищеність. У них крадуть городину, живність, мізерні заощадження, а злодії залишаються безкарні. І така безкарність породжує неймовірну злочинну нахабність. Дійшло навіть до того, що крадуть сумки з буханцем хліба. Підтвердженням цьому є також численні скарги, які надходять до нас у комітет не тільки від простих громадян, а й від представників сільських та районних рад.

— Як саме запропоновані вами зміни допоможуть зарадити ситуації?

— Цим законопроектом встановлено, що кримінальна відповідальність наставатиме за крадіжку майна, вартість якого перевищуватиме 60 гривень 50 копійок. Тобто він підтримує, передусім, менш захищені верстви населення.

Звісно, в нього є опоненти. Мені закидали, що суди будуть перевантажені, а тюрми переповнені, мовляв, людей садитимуть за авторучку. А я запитую: «Про кого ми турбуємося? Про злодіїв, які забирають у людей останнє і залишаються безкарними? Або про наших законослухняних людей? Які зараз і так без робіт та зарплат, а їх ще й обкрадають...»

Моя мета не посадити всіх за Ґрати, а навпаки — запобігти злочину. Адже тепер, чинячи його, кожен злодій знатиме: за це наступить кримінальна відповідальність. А види покарання не обов’язково мають бути пов’язані з позбавленням волі, є ще штрафи, виправні роботи. Для осіб, що скоїли злочин уперше, раніше несудимих застосовується протокольна форма досудової підготовки матеріалів. Усе це слідчий враховуватиме. Водночас в нього розв’яжуться руки стосовно невиправних злодюжок.|

Я дякую своїм колегам-депутатам, які незалежно від політичної приналежності підтримали цей законопроект. Бо після набрання ним чинності кожен громадянин, якому завдано викраденням шкоди на суму 60 гривень 50 копійок, зможе сміливо звертатися до правоохоронців, а вони змушені будуть прийняти його скаргу і вжити заходів із виявлення й затримання злочинця.

Верховна Рада свою законодавчу справу зробила, тепер справа за Президентом та правоохоронцями. А я, як голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ, візьму під особистий контроль виконання норм закону правоохоронними органами.

— Дякую за розмову!