Цього тижня народні депутати почнуть роботу із розгляду змін до Бюджетного кодексу в оновленій редакції. Вчора на погоджувальній раді на необхідності вирішення цього питання наполягали представники всіх політичних сил. У порядку денному на вівторок також значиться звіт Кабміну про виконання держбюджету за минулий рік та інформація про поточний. А також про основні напрями бюджетної політики на 2010-й. Однак, за пропозицією Голови Верховної Ради Володимира Литвина, ці питання розглядатимуться цього тижня, якщо не вдасться ухвалити зміни в Бюджетному кодексі.
 Загалом графік роботи парламентаріїв на поточний тиждень дуже напружений. Приміром, у п’ятницю вони запланували заслухати інформацію одразу трьох слідчих комісій Верховної Ради — з питань з’ясування обставин порушення посадовими особами, керівниками СБУ, Конституції та чинного законодавства щодо подій навколо функціонування НАК «Нафтогаз Україна»; з питання з’ясування обставин порушення Конституції Севастопольською міськдержадміністрацією та іншими органами виконавчої влади з питань земельних відносин, а також щодо службових зловживань та розкрадання державних коштів за програмою соціально-економічного розвитку міста; з питань реформування СБУ та його законодавчого забезпечення. Протягом липня відзвітувати мають ще п’ять слідчих комісій, поінформував депутатів Володимир Литвин.
До завершення сесії парламентарії визнали за необхідне розглянути питання про місцеві вибори, щоб усі представники органів самоврядування обиралися на однаковий термін. Народні обранці, серед іншого, запланували розглянути календарний план проведення 5-ї сесії Верховної Ради шостого скликання. Вони також визначаться із проведенням парламентських слухань на тему: «Національна ідентичність в Україні в умовах глобалізаційних впливів: проблеми та шляхи збереження». У розкладі засідань Верховної Ради значиться проект змін до деяких законів, якими пропонується запровадити нарахування штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.
У середу парламентарії заслухають щорічну доповідь омбудсмана про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в нашій країні.
Усього в планах народних обранців близько двох десятків урядових документів. Деякі з них ще й досі не пройшли процедуру розгляду в комітетах, наголосив глава парламенту Володимир Литвин, закликавши колег пришвидшити розгляд цих питань.