11—13 червня 2009 року в м. Бухаресті (Румунія) відбулося 33-тє пленарне засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС, в якому взяла участь Постійна делегація Верховної Ради України у такому складі:
Микола Андрійович ЯНКОВСЬКИЙ, керівник Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС, член Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва;
Володимир Петрович СКУБЕНКО, член Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС, голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
Сергій Петрович ПОДГОРНИЙ, член Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС, голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування;
Володимир Михайлович В’ЯЗІВСЬКИЙ, заступник члена Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС, секретар Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.
У роботі Генеральної асамблеї взяли участь парламентські делегації дев’яти країн–членів ПАЧЕС, представники головування та постійного міжнародного секретаріату ОЧЕС, мережі Чорноморських університетів, Союзу автотранспортних асоціацій регіону ЧЕС, делегації спостерігачів — Національних Зборів Республіки Білорусь, Сенату Французької Республіки, Національної Асамблеї Французької Республіки, Кнесету Держави Ізраїль, Асамблеї Західноєвропейського союзу, Європейського парламенту, Міжпарламентської асамблеї Євразійської економічної співдружності, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентських Зборів Союзу Білорусі і Росії, в ролі гостей — Міжпарламентської асамблеї Православ’я, Міжпарламентської асамблеї Середземномор’я, Парламентської мережі Світового банку, Парламентського союзу держав–членів Організації Ісламської конференції, Ради Європейського Союзу, Міжнародної Федерації з питань сталого розвитку та боротьби з бідністю в регіонах Середземномор’я і Чорного моря, а також Фонду «Мармара».
11 червня відбулося 33-тє засідання постійного комітету Асамблеї, до участі в якому були запрошені керівники парламентських делегацій країн—членів Організації, члени Бюро Асамблеї і голови трьох її комітетів.
Відповідно до порядку денного учасники ухвалили Протокол 32-го засідання Постійного комітету, яке відбулося 3 листопада 2008 року в м. Кишиневі (Республіка Молдова), надали статус спостерігача в ПАЧЕС Парламентській асамблеї Середземномор’я, затвердили новий склад румунської і сербської делегацій, а також внесли зміни до складу вірменської делегації.
Постійним комітетом, на основі пропозицій країн—членів ПАЧЕС щодо внесення змін до Регламенту Асамблеї стосовно обмеження строків перебування на керівних посадах Міжнародного секретаріату, було прийнято рішення щодо необхідності створення робочої групи з питань Регламенту для опрацювання згаданих пропозицій.
Під час засідання комітету було повідомлено про набуття чинності Протоколом «Про привілеї та імунітети ПАЧЕС» з 1 березня 2009 року у зв’язку з його ратифікацією Вірменією, Молдовою, Болгарією, Грузією, Росією, Румунією, Грецією, Азербайджаном, Туреччиною та Україною.
Наступне засідання Постійного комітету було вирішено провести 17 листопада 2009 року в м. Москві (Російська Федерація).
12—13 червня 2009 року відбулися пленарні засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС під головуванням президента Асамблеї, голови Палати депутатів парламенту Румунії Р. Анастасе за участю членів Бюро Асамблеї, Постійного комітету, національних делегацій країн—членів ПАЧЕС, спостерігачів, гостей і представників дипломатичного корпусу.
Відповідно до порядку денного заходу було ухвалено Протокол 32-го пленарного засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС, яке відбулося 4—5 листопада 2009 року в м. Кишиневі (Молдова).
Згідно з Правилами процедури Асамблеї було проведено чергові вибори віце-президентів ПАЧЕС, за результатами яких відповідні посади на наступний дворічний термін обійняли такі парламентаріі, як-от: Мехмет Чічек (Туреччина), Сергій Шишкарьов (Росія), Микола Янковський (Україна). На посаду віце-президента ПАЧЕС з фінансових питань було обрано Еліаса Калліораса (Греція).
У рамках загальної дискусії, участь в якій узяли 20 осіб, обговорювалася тема «Стратегія й політика, спрямовані на пом’якшення фінансової й економічної кризи в країнах—членах ЧЕС».
Україна у згаданій дискусії була представлена керівником Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС Миколою Янковським. На його думку, економічний розвиток, як і економічна криза, має об’єктивну циклічну природу. М. Янковський закликав не лише визнавати об’єктивний характер і неминучість циклічних трансформацій економічного розвитку, а й виробити систему заходів із застосування антициклічної політики держав і міждержавних об’єднань. У багатьох країнах нехтувалася циклічна природа економічного розвитку і не було закладено механізми антициклічного регулювання. Це істотно послабило економічну політику і призвело до неконкурентоспроможності економічних систем у результаті хибних прогнозів щодо криз і катастроф.
На думку Миколи Янковського, нинішня криза висунула вимогу щодо необхідності формування нової світової фінансової архітектури, яка повинна бути значно ефективнішою й успішнішою за наявну і має стати основним інструментом розв’язання найскладніших питань, спираючись на міжнародне право та враховуючи інтереси усіх країн. Час вимагає реформування роботи МВФ, Світового банку та Чорноморського банку торгівлі й розвитку, діяльність яких не є бездоганною. На переконання керівника Постійної делегації, діяльність цих фінансових установ необхідно зробити більш справедливою стосовно широкого кола держав, які нарощують свій вплив на світову економіку. Глобальна фінансова система має виходити з принципів демократичності, прозорості прийняття рішень, справедливого розподілу ризиків і відстежування макроекономічних показників країн, що впливають на загальну світову фінансову кон’юнктуру.
У подальшому на розгляд Асамблеї було винесено доповіді й рекомендації трьох загальних комітетів: з економічних, торговельних, технологічних і екологічних питань — «Розвиток морського транспорту в Чорноморському регіоні: проблеми і перспективи»; з правових і політичних питань — «Міграція в країнах—членах ЧЕС — правові аспекти»; з питань культури, освіти і соціальних питань — «Міграція в країнах—членах ЧЕС — соціальні й культурні аспекти» та «Необхідність захисту дітей країн—членів ЧЕС від комерційної експлуатації».
У рамках розгляду питання Комітету ПАЧЕС з правових і політичних питань виступив член Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС, заступник голови Комітету Асамблеї з правових і політичних питань С. Подгорний, який поінформував про результати аналізу міграційної ситуації в Україні та окреслив законодавчі рамки України у сфері міграційної політики.
За його словами, сьогодні Україні складно компенсувати відплив кваліфікованих робочих кадрів, унаслідок чого у промисловому й сільськогосподарському секторах виробництва відчувається гостра нестача професійних працівників. Очевидно, що цей «кадровий голод» не може бути втамований за рахунок мігрантів, які приїжджають в Україну, здебільшого із країн Азії та СНД, і часто не мають відповідної кваліфікації.
С. Подгорний також звернув увагу ще на один аспект, пов’язаний з міграційними процесами в нашій країні, а саме на проблему концентрації нелегальних мігрантів у прикордонних регіонах. Як правило, це особи, що з різних причин не змогли потрапити до країн Євросоюзу. З метою розв’язання питання про тимчасове утримання нелегальних мігрантів, затриманих на території України, торік було введено в дію два пункти тимчасового утримання іноземців і осіб без громадянства, що незаконно перебувають на території України. Введення в дію таких пунктів повною мірою не може розв’язати проблему утримання нелегальних мігрантів, тому було ухвалено рішення про створення мережі таких пунктів. У цьому зв’язку передбачається тісне співробітництво з Європейською комісією в рамках міжнародного проекту з надання допомоги в питаннях реадмісії.
Зважаючи на рівень небезпеки, яку створюють неконтрольовані міграційні потоки, ставлячи перед собою за мету збереження трудового потенціалу країни, підсилення боротьби з нелегальною міграцією й торгівлею людьми, Україна планує на міжнародному рівні:
— прискорити підписання двосторонніх угод про реадмісію з країнами—транзитерами трудових мігрантів;
— прискорити процес демаркації державного кордону з Білоруссю й Російською Федерацією, її сучасного облаштування й технічного переоснащення;
— продовжити ефективне міжнародне співробітництво з усіма країнами, які зацікавлені у правовому розв’язанні міграційних проблем.
Доповіді й рекомендації зі згаданих питань отримали позитивні відгуки і, враховуючи деякі поправки російської й турецької делегацій, були схвалені в цілому.
34-те пленарне засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС було погоджено провести в м. Москві (Російська Федерація) 17—19 листопада 2009 року, а також затверджено основні питання порядку денного на основі доповідей, які готуватимуться на засіданнях комітетів восени цього року, а саме:
— використання водних ресурсів у Чорноморському регіоні;
— раціональне використання природних ресурсів у Чорноморському регіоні: вдосконалення законодавчої бази;
— формування екологічної свідомості та норм поведінки в державах—членах ЧЕС.
Під час церемонії закриття 33-го пленарного засідання Асамблеї президент ПАЧЕС, голова Палати депутатів парламенту Румунії Р. Анастасе урочисто передала головування в Організації на наступний піврічний термін заступнику голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації В. Язєву.
Інформацію підготовлено секретаріатом Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС.