Опішня, старовинне козацьке містечко в Зіньківському районі на Полтавщині, — один із найславетніших центрів культурної самобутності українців, усесвітньо відома столиця гончарства. На початку ХХ століття тут працювали близько 1000 гончарів, вироби яких знали майже на всіх континентах. Опішнянська кераміка стала своєрідним символом нашої культури, світовим мистецьким брендом.
Опішня — справжній магніт для істориків, художників, кінематографістів, етнографів, науковців, урядовців. Сюди прагнуть потрапити тисячі туристів з України та інших країн. Адже в цьому мальовничому містечку на березі Ворскли розташувався Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішні. Це унікальний заклад, аналогів якому немає в Європі. На подвір’ї щоденно лунає українська пісня, працівники музею зустрічають гостей у національному вбранні. Вздовж алеї — дивовижна галерея монументальної скульптури, доробок майстрів-гончарів та художників-керамістів з усіх історико-етнографічних регіонів України. Також вражає колекція мисок з різних регіонів, справжній український мисник, на якому представлено різноманітний домашній посуд.
Ще в музеї-заповіднику є меморіальні музеї-садиби гончарки Олександри Селюченко та гончарської родини Пошивайлів, які також можна відвідати.
Тут донині збереглася унікальна споруда — будівля Опішнянського гончарного навчально-показового пункту Полтавського губернського земства, споруджена 1916 року за проектом Василя Кричевського.
При музеї діє гончарська книгозбірня — спеціалізована бібліотека з проблем вітчизняного й світового гончарства (близько 100000 одиниць). З літературою можна не лише ознайомитися, а й придбати унікальні керамологічні й народознавчі видання єдиного в країні місцевого наукового видавництва «Українське народознавство».
Привертає увагу діюче горно, яке щоранку для відвідувачів запалює гончар, заслужений майстер народної творчості України Микола Гаврилович Пошивайло.
Найголовніше — побачити маестро Миколу за роботою. Коли в умілих руках сіренька глиняна грудочка, обертаючись на гончарному крузі, через мить набуває форму, відразу відчуваєш особливу енергію творення і аури щастя, мимоволі віриш у чаклунство.
З майстром працює малювальниця, яка навчає гостей виводити орнаменти на гончарному виробі. Можна й побачити, і самому погончарувати й помалювати.
А хто завітає сюди з 29 червня по 5 липня 2009 року, на тих чекають незабутні враження. В цей час Мінкультури і туризму України, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішні, Державна спеціалізована художня школа-інтернат «Колегіум мистецтв у Опішні», Міністерство освіти і науки України, Львівська національна академія мистецтв, Львівський державний коледж декоративного та ужиткового мистецтва, Національна академія наук України, Інститут народознавства НАН України, Інститут керамології, Українське керамічне товариство, Полтавська обласна державна адміністрація, Управління культури і туризму Полтавської облдержадміністрації, Полтавська облрада, Опішнянська селищна рада проводять І Тиждень Національного гончарного здвиження «Здвиг-2009».
У його рамках відбудуться ІІІ Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль, Міжнародний науковий симпозіум «Гончарська столиця України в світовій історії та культурі», Міжнародний мистецький фестиваль-ярмарок «Гончарний всесвіт в Україні-2009», Національна виставка-конкурс художньої кераміки «КерамПІК у Опішні» та традиційне свято Національний день гончара.
Приїздіть — і ви поринете в світ справжнього українського гончарства з професійними гончарами, фольклорними ансамблями, різноманітними конкурсами та вікторинами, українськими стравами та безліччю цікавих дійств.
Світлана ПРУГЛО, співробітник інформаційної служби Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішні.
Фото автора.