На Волині — VІ музичний фестиваль «Стравінський та Україна».
У програмі фестивалю — приїзд на Волинь відомого британського кінорежисера Тоні Палмера та показ його документальної стрічки «Десь на кордоні...». А ще концерт органної музики професора Краківської музичної академії Лєшека Вернера в кафедральному костелі святих Петра і Павла в Луцьку, виступ національної заслуженої академічної хорової капели «Думка».
Сюрпризом фестивалю став показ 16 червня в обласному муздрамтеатрі хореографічної кантати «Весіллячко» Ігоря Стравінського. Тут широко використано фольклор Волині, зібраний Стравінським улітку 1914 року в Устилузі. Аби його вперше почули на Волині, багато праці доклав директор філармонії Сергій Єфименко. Підготовка до постановки тривала рік. Учасники — хорова капела «Думка», заслужений артист України Єжи Єрмінь, наші провідні піаністи — лауреати міжнародних конкурсів, група музикантів з Луцька і Рівного.
Подією стала й участь у фестивалі одного з найвизначніших композиторів сучасності, народного артиста України Ігоря Блажкова, який нині живе в Німеччині.
17 червня, в день народження Ігоря Стравінського, акції фестивалю відбулися в музеї-садибі композитора в Устилузі —містечку на україно-польському кордоні. Тут Ігор Блажков виступив з доповіддю «Ігор Стравінський та Україна». А потім над «райським куточком творчості», як називав Устилуг сам Стравінський, полинули чарівні мелодії концерту камерної музики. Слухачів чарували майстерною грою поляки Анджей Годик (кларнет) та Яніна Вернер (фортепіано).
Фестиваль завершиться в неділю в Луцьку в народному домі «Просвіта» концертом камерного оркестру «Кантабіле» Волинської обласної філармонії.
Свого часу саме Волинь надихнула Ігоря Стравінського до написання балету «Весна священна», опери «Соловей», «Фантастичного скерцо», фантазії «Феєрверк» та багатьох інших славетних творів. В Устилузі на високому березі тихоплинної Луги він побудував дім, посадив сад, деякі дерева якого ростуть і досі. Тут, в сплюндрованому радянськими «раціоналізаторами» будинку Стравінського, розташований єдиний в Україні музей композитора.
Поміж інших славетних людей Волині ім’я Ігоря Стравінського довго замовчувалося. Вперше про нього заговорили в 1994 році, коли в Луцьку і Устилузі відбулася міжнародна наукова конференція «Ігор Стравінський та Україна». Тепер він повернувся на рідну землю, щоб кожного року дарувати її людям свято прекрасної музики. Ще не попрощавшись із цьогорічним фестивалем, ми вже з нетерпінням чекаємо наступного. Так ще буває тільки із закоханими.
Волинська область.