Не встигли заспокоїтися пристрасті довкола невдалої спроби сформувати широку коаліцію у складі Партії регіонів і БЮТ, як спалахнули нові.
Юлія Тимошенко не вибачила своїм соратникам, наближеним до міністра транспорту і зв’язку Йосипа Вінського. Адже саме народні депутати Геннадій Задирко і Володимир Каплієнко були категоричними опонентами широкої коаліції і на засіданні фракції проголосували проти її формування. Вона звинуватила міністра у спробі використати кошти «Укрпошти» у власних рекламних цілях. Мовляв, Йосипа Вінського частина БЮТу хоче висунути кандидатом у Президенти. Відтак і потрібна була рекламна кампанія щодо запровадження єдиного електронного квитка. Це сталося у понеділок.
А наступного дня міністр транспорту і зв’язку на прес-конференції спростував усі звинувачення на свою адресу і сказав, що подасть у відставку. А після того, як закінчиться висування кандидатів на посаду глави держави, Юлія Тимошенко змушена буде вибачитися перед ним.
Йосип Вінський слова дотримав. Наступного дня подав заяву про відставку і не з’явився на засідання Кабінету Міністрів. Він також подав заяву про вихід з партії «Батьківщина». У свою чергу прем’єр зробила подання про усунення колишнього соратника з посади міністра. Отож сьогодні в уряді чотири вільні вакансії. Нагадаю: першим покинув свою посаду міністр фінансів Віктор Пинзеник, який не захотів брати відповідальності за війну прем’єра з банками і друк порожніх коштів, що стимулювало інфляцію. За ним з посади міністра закордонних справ звільнили Володимира Огризка. За це проголосували бютівці і регіонали. Згодом настала черга міністра оборони Юрія Єханурова. І ось нова відставка...
На думку Голови Верховної Ради Володимира Литвина, — не остання. Володимир Литвин вважає, що це дасть можливість позбутися «квотного» принципу під час формування Кабінету Міністрів і привести на міністерські посади професіоналів. А це, в свою чергу, сприятиме оздоровленню економіки.
Тим паче що Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз щодо валового внутрішнього продукту країни. Окрім того, МВФ у листі до уряду висловив занепокоєння відсутністю точних даних про дефіцит державного бюджету, а також незадовільним фінансовим станом НАК «Нафтогаз України». А тому місія фонду відклала свій візит, на який покладала великі надії прем’єр, в Україну.
Власне, це означає, що наступний тиждень може піднести низку сюрпризів. Зокрема, на засіданні опозиційного уряду йшлося про те, що уряд має відзвітувати про ситуацію в країні. Тому не виключено, що постане питання недовіри до Кабінету Міністрів. А далі... Політики недаремно цього тижня заговорили про ймовірні дочасні парламентські вибори.