Вісім районів Дніпропетровщини вибороли право брати участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», мета якого — залучити до вирішення найактуальніших проблем територій місцеві громади. Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та впроваджується програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.
Із 54 заявок, які надійшли від сільських і селищних рад області, було відібрано 40 населених пунктів з чисельністю до 10 тисяч осіб у Дніпропетровському, Васильківському, Павлоградському, Покровському, Синельниківському, Софіївському, Томаківському та Юр’ївському районах (Петропавлівський зарахований до резервного списку). Мікропроекти, зокрема, з питань охорони здоров’я, застосування енергозберігаючих технологій, водопостачання, придбання шкільного автобуса, які запропонували ці громади, будуть на 50% (до 10 тис. доларів) фінансуватися проектом, ще 50% коштів збиратимуть на місцях, причому 45% планується залучити з місцевих бюджетів і 5% мають внести члени громади.
Загалом бюджет проекту сягає 13,3 млн. євро. Орієнтовно кожна область отримає по 400 тисяч доларів на міні-проекти територіальних громад. Один такий пропонує реалізувати громада села Водяне, що у Софіївському районі. Нещодавно вона захищала свій проект перед поважною зарубіжною делегацією, яку очолював голова представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.
Із цілої низки проблем селяни вибрали найактуальнішу — створення належних умов для роботи фельдшерсько-акушерського пункту (ФАПу). Оскільки у селі проживає більшість літніх людей, то первинна медична допомога для них надзвичайно важлива. А через те, що зараз ФАП розташований у приміщенні, яке не відповідає санітарним вимогам, він не пройшов акредитації і йому загрожує закриття. Новий будинок, який перебуває на балансі сільської ради і куди вона планує переселити медичний заклад, а заодно відкрити тут ще й аптеку і зубопротезний кабінет, знаходиться поруч, у центрі села. Але в цьому приміщенні, окрім ремонту, треба зробити опалення, а також спорудити у дворі басейни для води. У місцевих колодязях вода непридатна для вживання, а прокласти водогін — не під силу самій громаді.
Хоч досвід гуртування задля спільного добра у жителів Водяного є. Голова благодійної організації, створеної саме для реалізації таких справ, Петро Маркевич розповів, що газ у селі з’явився передусім завдяки громаді, яка за власні кошти проклала близько 5 км газопроводу. І на реалізацію нинішнього проекту, який ще тільки на початковій стадії, жителі села вже зібрали 2,5 тис. гривень. Загальний їхній внесок у цю справу має сягати 8 тисяч.
...Пенсіонер Петро Іванович Ратушний запитав у голови представництва Єврокомісії, чи треба буде повертати кошти, які виділяє на цей проект Євросоюз. Отримавши негативну відповідь, дещо здивувався: для чого ж Євросоюзу так витрачатися? На що Жозе Мануель Пінту Тейшейра відповів так:
— Я думаю, ви станете такими багатими, що у майбутньому допомагатимете іншим. І таким чином ці кошти повернете.
Ліворуч — голова Девладівської сільради Олена Неліпа, в центрі — голова представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, праворуч — спеціаліст з моніторингу та інформування проекту Ганна Яцюк.
Фото автора.