Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко (на знімку) зустрівся із студентами Київського університету права у рамках нового проекту «Майстер-класи видатних наукових та громадських діячів України». Він розповів майбутнім юристам про своє бачення конституційних змін.
Зокрема, парламентарій зауважив: кожен закон перед ухваленням потребує суспільного обговорення. Однак не так давно всі бачили, як дві політичні сили намагалися потай «просунути» свій варіант Основного Закону, продовжив він. Натомість Анатолій Гриценко, як і Президент, із свого варіанта змін до Конституції секрету не робить.
На думку А. Гриценка, країні слід перейти до президентської форми влади. Згідно з його «Конституцією порядку», глава держави обирався б народом, формував уряд і очолював би його. Тоді ця людина особисто відповідала б за все, що коїться в країні. Звісно, важливо, щоб за таких необмежених повноважень людину не «занесло», наголосив парламентарій. Саме тому законопроект передбачає спрощення процедур імпічменту та проведення всенародного референдуму, а ще — зняття недоторканності. Не варто боятися авторитарності влади, наголосив А. Гриценко, бо така влада здатна буде навести лад в країні. За умови, якщо вона буде авторитетною.
У свою чергу, студенти апелювали до європейського традиційного парламентаризму і цікавилися юридичними нюансами презентованого документа та реалістичністю його втілення у нашій країні. Як зауважив на початку зустрічі ректор університету Юрій Бошицький, спілкування з людьми, котрі стоять біля витоків законотворення, особливо цінне для майбутніх юристів, адже це прямий контакт із «носіями знань та інтелекту». До речі, для студентів, як з’ясувалося, схоже спілкування не вдивовижу — окрім українських політиків і учених до них часто приїздять і закордонні фахівці. Так, першокурсник Дмитро пригадав міжнародні конференції за участю угорців і чехів. Каже, приїздили до них фахівці з Білорусі, Канади та Америки. Він вважає, що Конституція у нас непогана, але треба «врегулювати відносини між Президентом, Верховною Радою і судовою владою, щоб не було між ними суперечностей», ділиться він думками з журналістами.