Учасники семінару «Діяльність сучасного європейського парламенту: практика, досвід, проблеми» обмінялися досвідом, який стане в пригоді на шляху розбудови та утвердження демократії.

 

Британський парламент, що має майже тисячолітню історію, подеколи називають «матір’ю всіх парламентів», чим дуже пишаються британці. Але, попри це, тут досі тривають дискусії щодо виборчих систем, доцільності певної кількості місць у парламенті, ролі ЗМІ у висвітленні політичного життя. Голова британської делегації, член Парламенту Великої Британії Джон Гроган — депутат третього скликання від партії лейбористів і з 2005 року частий гість у Києві. Багато разів пан Гроган виступав з промовою у палаті громад британського парламенту, висловлюючи підтримку членства України в Євросоюзі. Британський парламентарій позитивно оцінив той факт, що в роботі семінару взяли участь не тільки представники українського парламенту, а й інших гілок влади, громадських організацій, що свідчить про зацікавленість суспільства в обговоренні порушених питань. Він також відзначив позитивні зміни в нашій державі та у Верховній Раді порівняно з 2005 роком, відколи почав регулярно відвідувати Україну. «І дуже вільна, розкріпачена преса, яка часто дратує політиків, є добрим прикладом, як просунулася Україна на шляху демократії», — наголосив Дж. Гроган.

А представник британської опозиції — пан Філіп Данн, обраний від партії консерваторів, розповів про те, який внесок можуть зробити опозиційні партії у парламенті та які засоби є в їх розпорядженні. Велика Британія за традицією не має писаної друкованої Конституції, тому роль опозиції формувалася не на основі законів, а лише спираючись на практику. Передача влади від однієї партії до іншої, від одного уряду до іншого відбувається на туманному Альбіоні досить плавно, без революцій та потрясінь. На запитання журналістів, чи бувають у британському парламенті сутички між депутатами, блокування чи якісь інші протестні акції, пан Данн розповів, що ще декілька століть тому сутички були. Тому донині відстань між лавами, де сидять проурядові депутати та опозиціонери, становить... дві шаблі, помножені на два, щоб політичні опоненти не могли дотягнутися один до одного.

У свою чергу, перший заступник голови Бюджетного комітету Верховної Ради Євген Кирильчук зазначив, що нашій молодій державі варто повчитися у тих, в кого великий досвід демократії. Особливий інтерес для українських парламентаріїв, зокрема, викликав досвід Британії у розвитку бюджетних програм на місцевому рівні. Там левову частку місцевих бюджетів становлять податки на нерухомість, тоді як у Верховній Раді було декілька спроб прийняти закон про податки на нерухомість, але безрезультатно.

У другий день роботи семінару відбулося ще три тематичні засідання: «Взаємодія парламенту із ЗМІ», «Представництво депутатів у парламенті. Зв’язок із виборцями та їхня відповідальність перед суспільством. Дотримання вимог Конституції, відповідальність депутатів перед політичними партіями, які рекомендували їх до складу парламенту», «Характеристика апарату парламенту». Учасники дискусії обговорили значущість вільної, «живої» преси, яким чином ЗМІ впливають на роботу парламенту, труднощі життя депутатів «під постійним прицілом камер», як може партійне керівництво забезпечити дисципліну в своїй партії, одночасно надаючи можливість вільного висловлювання своїх поглядів депутатам; як партія відповідає на можливість міграції депутатів; яким чином члени опозиційних партій взаємодіють на парламентській арені; якими мають бути стандарти діяльності працівників апарату парламенту.