До Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової звернулися працівники та батьки учнів Заставської загальноосвітньої школи (ЗОШ) І—ІІ ступенів (Дунаєвецький район Хмельницької області) із проханням захистити їхні права на працю і навчання у цьому закладі.
У закладі навчається 86 дітей, у тому числі 34 — з райцентру Дунаївці.
Приміщення не відповідають санітарним нормам, але місцева влада не виділяє коштів на ремонт, планує закрити ЗОШ з 1 вересня 2009 року, перевівши дітей до шкіл міста Дунаївці.
А тим часом з 1994 року в селі будується школа, де передбачені дитячий садок, клуб, медпункт та бібліотека. На сьогодні виконано 70 відсотків робіт.
Ніна Карпачова переконана: такий комплекс дуже потрібен селу, яке за всіма ознаками є перспективним. Тут мешкають понад дві тисячі осіб, лише цього року виділено молодим сім’ям під забудову близько ста земельних ділянок.
Громада категорично проти закриття школи. Селяни попереджають, що вдаватимуться до крайніх заходів, оскільки впевнені: у разі закриття старої ЗОШ, приміщення недобудованої школи буде продане, а село залишиться без єдиного культурного осередку.
Ніна Карпачова звернулася до керівників області та Міністерства освіти і науки з проханням вжити заходів щодо запобігання порушенням прав працівників і учнів Заставської ЗОШ.
Неліцензована культура
Рахункова палата провела аудит ефективності використання у 2007—2008 роках коштів державного бюджету, виділених Державній академії керівних кадрів культури і мистецтв на підвищення кваліфікації, перепідготовку кадрів та підготовку науково-педагогічних працівників. 
Колегія Рахункової палати зробила висновок, що академія не забезпечила належне виконання відповідної бюджетної програми. Це зумовило використання коштів з окремими порушеннями Закону України «Про вищу освіту», а також бюджетні правопорушення.
Унаслідок відсутності належного контролю з боку Мінкультури та Міносвіти за дотриманням ліцензійних умов провадження діяльності з надання освітніх послуг підготовка спеціалістів у чотирьох відокремлених структурних підрозділах академії здійснювалася з порушеннями закону, без ліцензій. Крім того, академія перевищила ліцензований обсяг студентів за трьома спеціальностями.
Формування та виконання державного замовлення на підготовку науково-педагогічних кадрів у докторантурі академією здійснювалося з порушеннями Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого урядом. Як наслідок, неправомірно виплачено стипендії за 2007—2008 роки семи докторантам на суму майже 140 тисяч гривень.
Прес-служба Рахункової палати.