Завершилося зовнішнє незалежне оцінювання знань абітурієнтів
Як повідомив на прес-конференції директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук, цьогоріч у ньому взяло участь близько півмільйона осіб. Втім, для декого випробування ще не закінчилися. 
З 22 по 26 червня відбудеться спеціально організована сесія для тих, хто зареєструвався для участі в тестуванні, але з поважних причин не з’явився на нього. 
— Усі учні отримають атестати зрілості, — заспокоїв Ігор Лікарчук. — Ми в кожну школу надішлемо відомості з результатами тестування або їх анулюванням чи повідомленням, що на тестування не з’явився. Що буде у атестаті, визначить педагогічна рада.
Процес тестування, на думку Ігоря Леонідовича, пройшов максимально прозоро і відкрито. Це засвідчили й 2,5 тисячі громадських спостерігачів.
Паралельно з тестуванням розпочався апеляційний процес. Учасники мають право оскаржувати результати до 15 липня. «Кожній людині, яка захоче побачити свою роботу, ми покажемо її копію, — запевнив Ігор Лікарчук. — Якщо навіть апеляцій буде 100 тисяч, усі розглянемо». Однак звертатися з апеляціями мають право лише учасники тестування.
Цьогоріч внесено зміни в процедуру оцінювання. Роботи перевірялися не в тому регіоні, де проводилося тестування.
Нововведенням кампанії стало й тестування з іноземних мов.
Отже, тепер до вузу можна вступити лише за сертифікатом ЗНО (за винятком трьох категорій абітурієнтів). Вузи не можуть проводити додаткові випробування, крім тих, де є творчі спеціальності. Обмежено можливості ВНЗ встановлювати свої преференції для вступників. Однак зберігаються пільги, які передбачені чинним законодавством.
Наступного року будуть внесені певні зміни, зумовлені аналізом цьогорічного тестування. Уже очевидно, за словами Ігоря Лікарчука, що доведеться зробити більш жорсткими правила участі педагогів у ЗНО, бо багато з них порушують і професійні, і етичні норми. Удосконалювати треба і зміст тестів, погоджується директор Центру. «Я ніколи не скажу, що вони ідеальні».
Час проведення тестувань — одна з найболючіших точок ЗНО. «Коли торік проводили тестування паралельно з навчальним процесом у школах, директори обурювалися. Коли цьогоріч з нашої ініціативи Міністерство освіти і науки звільнило одинадцятикласників від занять, керівники кажуть, що випускники відбилися від рук, у школу не ходять. Найкраще, звичайно, було б проводити тестування у червні—липні, — вважає Лікарчук. — Але тоді навчальний процес у вузах має розпочинатися першого жовтня.
На думку Ігоря Лікарчука, міжнародні спостерігачі високо оцінюють їхню працю. «Мало є країн, де б одночасно посадили за тестування півмільйона людей і за 10-15 днів видали результат». Іноземців цікавлять, зокрема, наші напрацювання у технології друку тестових зошитів і забезпечення при цьому конфіденційності. Виявляється, свої тестові зошити вони друкують в інших країнах, а ми під Києвом. При цьому, стверджує Лікарчук, нема жодного витоку інформації, як і нема масового продажу підробок сертифікатів. Ігор Лікарчук повідомив, що цього року на сертифікатах не буде голограми, бо вона дорога і не гарантує від підробок. Але нема сенсу підробляти сертифікати, наголошує Ігор Леонідович, адже кожен з них проходить подвійну перевірку на рівні вузу. Дані сертифіката двічі звіряють з базою даних Центру і підробку легко виявити.
 
Івано-Франківськ.