У січні-травні цього року на Прикарпатті індекс споживчих цін становив 106%, що на 7% менше, ніж за цей період минулого року (113%). Спостерігається тенденція до зниження цього показника, бо вже в травні індекс споживчих цін становив 100,1%.
Більше того, на споживчому ринку області у травні ціни на деякі харчові продукти та безалкогольні напої навіть дещо знизилися. Сезонне здешевлення зафіксовано, зокрема, на яйця (на 12%), молоко (на 3,8%), сири (на 2%) та масло (на 1,3%). Крім того, на 1,7—0,5% подешевшали фрукти, риба та продукти з риби, м’ясо та м’ясопродукти. Знизилися ціни на аудіо-, відео-, фото- та комп’ютерну техніку, предмети для відпочинку, садівництва та туристичні послуги.
Натомість на 5,9% подорожчали яблука, на 5,1% — цукор, на 4,2% — чай, на 1,4% — морозиво, консервоване молоко, шоколад, кондитерські вироби, олія, на 3% — алкогольні напої та тютюнові вироби. Спостерігалося незначне подорожчання послуг зв’язку, яке пов’язують з підвищенням цін на телефонні та телефаксові послуги (абонплату) на 2%. Через підвищення вартості фармацевтичної продукції та медичного обладнання загалом подорожчала охорона здоров’я. На 2,5% зросли ціни на ювелірні вироби, пальне та мастила.
Тож загалом споживчі ціни добряче кусаються. У пересічного покупця вони нерідко викликають легкий шок. Багато людей досі не може дозволити собі купити, приміром, полуницю, ціни на яку наразі сягають 15 гривень за кілограм.
Івано-Франківськ.