Виступ міністра праці та соціальної політики Людмили ДенІсовоЇ під час парламентських слухань про соціальне, медичне і пенсійне забезпечення ветеранів війни та відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років 
Нині в Україні майже два з половиною мільйони ветеранів війни. Сформована відповідна законодавча система визначає зобов’язання держави створити їм гідні умови життя та забезпечити шанобливе ставлення. Політика соціального захисту ветеранів війни грунтується на положеннях Конституції та визначається в законах про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту, про жертви нацистських переслідувань, про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, про основи соціальної захищеності інвалідів, про соціальні послуги, а також іншими нормативними актами. Забезпечення соціального захисту ветеранів війни здійснюється за двома чинниками. Передусім завдяки існуванню та вдосконаленню законодавчої бази, що належить до компетенції Верховної Ради. А також реалізацією законодавства та наданням соціального захисту органами виконавчої влади.
Парламент і уряд мають діяти пліч-о-пліч
Закон про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту спрямований на визначення правового статусу й створення належних умов для життєзабезпечення ветеранів війни. Згідно з документом щороку до п’ятого травня цим категоріям населення має виплачуватися разова грошова допомога у кратному співвідношенні до розміру мінімальної пенсії за віком.
Уряд щороку збільшує розмір такої допомоги. Збільшив і цьогоріч, але не виконав цю норму закону. На те є дві причини. Має місце правова колізія щодо виплати допомоги. Розмір згадуваної мінімальної пенсії за віком не може використовуватися як розрахункова величина, оскільки згідно з іншим законом він застосовується лише при визначенні розміру трудової пенсії. Це ускладнює і виплату допомоги дітям війни, передбаченої в розмірі 30 відсотків від мінімальної пенсії за віком. Конституційний Суд постановив, що вирішення цього питання має здійснюватися законодавцем, тобто народними депутатами.
Є й інша причина. Уряд забезпечує виплату щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни у межах видатків, затверджених Верховною Радою, при щорічному прийнятті державного бюджету. Якщо парламент прийме рішення щодо законодавчого врегулювання цих питань та збільшення видатків на зазначені цілі, уряд обов’язково гарантуватиме виплату допомоги у законодавчо встановлених розмірах.
Чинним законодавством гарантовано також право ветеранам війни на забезпечення протезними виробами. У 2009 році на цю програму передбачено 297,2 мільйона гривень, як і торік. У першому кварталі стовідсотково забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів війни, які цього потребували, — видано близько 4,5 тисячі цих засобів.
Торік у листопаді урядом удосконалено механізм забезпечення населення, в тому числі інвалідів війни, технічними та іншими засобами реабілітації в частині спрощення порядку взяття на облік та забезпечення. Проте на практиці доведено, що через свій вік ця категорія громадян потребує також і забезпечення палицями, милицями, візками тощо. Адже не завжди ветерани можуть вчасно оформити відповідний статус та скористатися цією гарантією як інваліди.
Мінпраці розроблено відповідний законопроект про поширення на ветеранів війни права на безкоштовне отримання всіх технічних та інших засобів реабілітації. Сподіваюся, найближчим часом його підтримають Кабмін та народні депутати. Тоді навіть без залучення додаткових бюджетних коштів міністерство зможе забезпечити ветеранів війни всім необхідним.
Гостро для уряду стоїть питання забезпечення інвалідів автомобілями. Сьогодні на обліку для забезпечення автотранспортом перебуває 92 тисячі осіб, з них 23 тисячі — це інваліди війни. Для повного забезпечення всіх необхідно 3,3 мільярда гривень, з них 950 мільйонів підуть на інвалідів війни.
Торік за рахунок різних джерел фінансування інвалідам війни видано 1 720 автомобілів — це майже третина всіх машин, придбаних та наданих населенню. Цьогоріч держбюджетом, на жаль, не передбачено видатки на закупівлю цих авто. Водночас парламентаріями підтримано пропозицію народного депутата Валерія Сушкевича про спрямування коштів Фонду соціального захисту інвалідів на придбання автомобілів. Мінпраці ініціює перед урядом спрямування цих грошей на першочергове забезпечення транспортом інвалідів війни. Таким чином, 200 чоловік з обмеженими можливостями зможуть отримати ці авто.
Протягом останніх двох років двічі вдосконалювався порядок забезпечення інвалідів автомобілями, в тому числі і щодо залишення автомобілів після смерті інваліда в сім’ї. Урядом розроблено та схвалено Верховною Радою в першому читанні законопроект, який урегулює низку цих питань, порушених ветеранами та й самими народними обранцями. Йдеться, зокрема, про залишення автомобілів, отриманих як, наприклад, гуманітарна допомоги членам сімей у разі смерті інваліда.
Гідне оздоровлення як необхідність, а не розкіш
Для людини найголовніше здоров’я. Для ветеранів його постійна підтримка — запорука довголіття. Це питання перебуває на постійному та особистому контролі міністра охорони здоров’я. Сьогодні, приміром, на обліку стоїть 88 тисяч ветеранів війни, які потребують санаторно-курортного лікування. Торік оздоровлено майже 39 тисяч ветеранів, з них близько 70 відсотків — у санаторіях Мінпраці. Звісно, умови проживання та їх медична база потребують поліпшення. Так, торік навіть при незначних ресурсах міністерством спрямовувалися кошти на капітальний ремонт окремих корпусів спеціалізованого клінічного санаторію «Перемога» (Київ), побудовано котельню в санаторії «Батьківщина» (Трускавець), відремонтовано спальні та лікувальні корпуси санаторію «Салют» (Одеса), проведено ремонт теплових мереж санаторію «Слава» (Миргород), систем холодного водопостачання та реконструкцію міні-котельні у «Ветерані» (Алушта). Роботи з покращення умов проживання та лікування в цих закладах тривають.
Із грудня 2007 року, відколи я очолила відомство, ми боремося за санаторій імені Семашка (Симеїз, Автономна Республіка Крим), майже всі корпуси якого передано в довгострокову оренду без погодження з Мінпраці, в тому числі і медичний корпус. Нині разом з правоохоронними органами ми в судовому порядку повертаємо цей санаторій.
Нагадаю, що інваліди війни за бажанням можуть отримати компенсацію замість невикористаної санаторно-курортної путівки. Розміри її залишаються дуже низькі. Це залежить від передбачених законом певних видатків, в межах яких забезпечується виплата компенсацій. Сподіваюся, що парламенту разом із виконавчими органами ці компенсації вдасться наблизити до середньої вартості путівки.
Звісно, є чимало недоліків у системі оздоровлення ветеранів війни, виявлених, у тому числі, й Рахунковою палатою. Але ми вжили заходів з їх усунення. А саме — в централізованому банку даних з проблем інвалідності створено реєстр обліку щодо забезпечення курортного, санаторно-курортного лікування ветеранів війни та видачі путівок, в тому числі різних назологій.
Регіональними органами праці та соціального захисту населення в межах бюджетних призначень купуються путівки до санаторіїв, які максимально наближені до місця проживання ветерана. Майже всі підвідомчі Мінпраці санаторії отримали ліцензію МОЗ на впровадження діяльності з медичної практики.
Життєзабезпечення ветеранів війни підтримується системою пільг та компенсацій. Торік і цього року урядом Тимошенко забезпечено в повному обсязі надання цим категоріям населення пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку та інших передбачених законодавством пільг. Видатки на це в 2009 році збільшено порівняно з 2008-м на 32 відсотки (з 4,5 мільярда — до 6). Минулого року 19 тисячам ветеранів війни та членів сімей загиблих встановлено телефон, цьогоріч робота триває.
Уперше з минулого року інвалідам війни здійснюється капітальний та поточний ремонт будинків і квартир. Таку допомогу отримали вже понад дві тисячі інвалідів війни та членів їхніх сімей. Програма продовжує працювати й цьогоріч.
Майже в кожному місті та районі діють територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та самотніх непрацездатних громадян. У 743 таких закладах понад 600 тисяч ветеранів війни отримують соціально-побутові послуги та медико-соціальну реабілітацію.
Держава не залишає поза увагою і самотніх ветеранів війни, які потребують постійної сторонньої допомоги. Нині в країні функціонує 267 будинків-інтернатів, у яких на повному державному утриманні проживає 6,5 тисячі інвалідів та ветеранів. Мінпраці постійно контролює умови проживання підопічних, не допускає зниження рівня харчування, якості соціально-побутового та медичного обслуговування навіть в умовах фінансово-економічної нестабільності.
Головне завдання року — забезпечити фінансування на виплату пенсій
Окреме питання стосується пенсійного забезпечення наших ветеранів. Торік урядом за допомогою парламенту досягнуто значних змін у пенсійному забезпеченні. Відтепер один рік страхового стажу має вартість 1,35.
Проведено осучаснення заробітної плати. Середній розмір пенсій підвищено на 52 відсотки, цей рівень перевищив мінімальний розмір пенсій на 68 відсотків. Усунено «зрівнялівку» в розмірі пенсій. Найменший розмір пенсійної виплати з квітня 2008 року встановлено на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Встановлено диференційовані розміри мінімальних пенсійних виплат учасникам бойових дій та інвалідам війни залежно від категорій від 840 до 1200 гривень.
У п’ять разів підвищено розмір надбавки, який не переглядався з 2002 року, особам, які потребують постійного стороннього догляду.
Головне завдання уряду на 2009 рік — це забезпечення у повному обсязі та в установлені терміни фінансування на виплату пенсій. З метою недопущення порушення строків виплати з початку року Кабміном запроваджено календарний графік виплати пенсій. Для кожного пенсіонера індивідуально визначено дату щомісячної виплати пенсії. У першу чергу виплата проводиться інвалідам війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих військовослужбовців. І уряд це завдання виконує. Протягом січня—травня 2009 року виплата пенсій здійснювалася своєчасно, і запевняю: так буде й надалі.
За п’ять місяців поточного року бюджет Пенсійного фонду із власних надходжень виконано на 108 відсотків. Тому урядом прийнято рішення про поетапне підвищення протягом року, зокрема, мінімального розміру пенсійних виплат для непрацюючих пенсіонерів.
Окремо хочу звернути увагу на питання перерахунку пенсій та визначення розміру показника середньої заробітної плати. Мінпраці разом з Пенсійним фондом забезпечено здійснення перерахунків із середньої заробітної плати 1197 гривень 91 копійка. Уже цьогоріч пенсії перераховано 238 тисячам пенсіонерів та працюючих пенсіонерів. Водночас, у 75 відсотків з урахуванням періодів роботи після призначення пенсії відбулося зменшення індивідуального коефіцієнту заробітної плати. Як показує аналіз звернень пенсіонерів, більшість із них при чинному механізмові перерахунку згодом втрачає до 50 відсотків своєї пенсії.
Тому показник середньої заробітної плати на 2008 рік 1573 гривні необхідно застосувати в разі, коли індивідуальний коефіцієнт зарплати не зменшується. Для цього необхідні законодавчі зміни. І народним депутатом Валерієм Сушкевичем внесено законопроект, який урегулює це питання, а також затвердить на постійній основі показник вартості одного страхового стажу. Закликаю парламентаріїв підтримати цей законопроект.
Звертаю вашу увагу, що урядом у 2008 році щомісячно забезпечується виплата підвищених більш ніж удвічі розмірів довічних державних стипендій ветеранам війни з числа учасників бойових дій та всім Героям Радянського Союзу, повним кавалерам ордена Слави, нагородженим чотирма і більше медалями «За відвагу», а також Героям Соціалістичної Праці, удостоєним цього звання за труд у період Великої Вітчизняної війни.
Громадяни можуть відкрито спілкуватися з представниками виконавчої влади
Багато питань, нарікань виникає у ветеранів війни до їх обслуговування, порушення прав, неналежного ставлення та непрофесійного вирішення їхніх проблем. Нині урядом при Мінпраці створено соціальний контактний центр. І громадяни одержали можливість відкритого і зворотного спілкування з усіма органами виконавчої влади в разі порушення будь-яких прав.
Враховуючи велике історичне і суспільно-політичне значення святкування 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, а також зберігаючи традиції українського народу щодо шанобливого ставлення до пам’яті про захисників Вітчизни, увічнення героїчного подвигу народу та зважаючи на необхідність постійного піклування про ветеранів Великої Вітчизняної війни, урядом утворено організаційний комітет з підготовки відзначення Перемоги і затверджено план заходів зі святкування пам’ятних дат. Розпочато проведення всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України».
Окремо звертаю увагу керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади на шанобливе ставлення до ветеранів війни та їхніх громадських організацій. Наприкінці 2008 року я особисто в Мінпраці зустрілася з усіма керівниками всеукраїнських громадських організацій ветеранів та учасників війни. Нагальними питаннями, які потребують вирішення, визначено забезпечення приміщеннями, автотранспортом, оргтехнікою та надання фінансової підтримки для їх статутної діяльності. Мною направлено звернення до кожного голови облдержадміністрації. Хочу подякувати керівникам Автономної Республіки Крим, Вінницької, Дніпропетровської, Луганської та Одеської областей, які забезпечують фінансову підтримку статутної діяльності громадських організацій, активно приєднуються до процесу відновлення пам’ятників, долучають музеї бойової слави. Разом з тим викликає стурбованість ставлення керівників Волинської, Львівської, Сумської, Тернопільської областей, а також Київської міськдержадміністрації до ветеранських організацій.
Місцева влада Києва частково погасила борги ветеранським організаціям за 2008 рік, але питання фінансового забезпечення та підтримки в 2009-му досі не вирішено. Прикро, що саме у столиці організація ветеранів не забезпечена необхідними приміщеннями та автотранспортом. Київська міська влада намагається виселити з приміщень, які розташовані в центрі міста, дві ветеранські організації: Київську організацію ветеранів війни та міжнародну організацію Українську спілку учасників війни. Про це йдеться у зверненні до Прем’єр-міністра голови ради організації ветеранів війни, народного депутата Петра Цибенка. Сподіваюся, спільними зусиллями ми вирішимо питання участі обласних державних адміністрацій у створенні належних умов діяльності громадських організацій ветеранів війни.
Усе вищенаведене і запропоноване учасниками парламентських слухань напередодні відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні буде оформлено як щорічну програму підтримки ветеранів війни. Мінпраці спільно з центральними органами виконавчої влади оформить усі пропозиції та внесе відповідні документи на розгляд уряду.
Звичайно, скільки б ми не зробили в напрямку пенсійного, соціально-побутового, житлово-комунального чи транспортного забезпечення ветеранів війни, залишаться конкретні напрями і програми, які потребують посилення та виконання. Адже ставлення цивілізованої громадської спільноти до своїх ветеранів не має вимірюватись лише забезпеченням виконання чинного законодавства, кожен з нас несе відповідальність за благополуччя цих людей.