У Лівадійському палаці в Ялті ректори тридцяти провідних університетів України та закордонні гості на міжнародній конференції «Ольвійський форум-2009» заснували всеукраїнську громадську освітньо-наукову організацію «Асоціація університетів України». Вони підписали Хартію університетів України «Академічні свободи, університетська автономія та освіта».
Основним завданням цього документа є забезпечення переходу суспільства до сталого розвитку. Також хартія проголошує зміцнення зв’язків між усіма науками в рамках міждисциплінарних і спеціалізованих досліджень, кожному університету визначає завдання з урахуванням нинішніх і майбутніх потреб суспільства. Зокрема, закликає активніше розвивати свою здатність глибокого аналізу соціальних, культурних, економічних і політичних тенденцій, що виникають. Зауважено, що будувати свою політику, спираючись на положення цієї хартії, зголошуються всі університети України, щоб разом активніше просувати справу переходу суспільства до сталого, тобто екологічно, економічно й соціально безпечного розвитку. 
Ось як оцінили подію її організатори.
Олександр Мєщанінов, проректор з наукової роботи Чорноморського держуніверситету ім. Петра Могили:
— Ми зробимо цю надто важливу справу тільки зусиллями кожного, з урахуванням думки, уяви, переконань кожного. Це виразна характеристика того руху, який ми щойно розпочали, включаючи в нашу орбіту дедалі нові інтелектуальні сили однодумців. В Україні це робиться вперше, опираючись на електронні засоби комунікацій, на особистих зустрічах лідерів університетів, на подібних конференціях, де доопрацьовуємо сильні сторони Ольвійської декларації університетів.
Вячеслав Брюховецький, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія»:
— Справді, момент унікальний, історичний, непростий, але дуже відповідальний. Бо підписати легко, але треба осягнути: це лише перший крок у дуже складній, непростій діяльності, яка — не думайте, що не буде викликати опору. Але треба рухатися вперед разом. Ключовими концептуальними словами і точками старту є, на мій погляд, усього кілька цих слів: університет повинен створювати, вивчати і продовжувати знання. На превеликий жаль, сучасні університети в більшості пострадянських країн тільки передають знання.
А цього вочевидь недостатньо. Я думаю велика роль дії цієї асоціації й цього акту, що відбувся, щоб ми зрозуміли: університет має задовольняти обов’язково всі ці функції. Без науки не буде чого передавати — знання далекої давності вже просто нецікаві. Тож переконаний — це історична подія. Отже, хотів би, щоб ми усвідомили: історія — це не те, що відбувається, історія — це те, що збувається. Всім нам, університетським професорам і спудеям, бажаю, щоб започатковане збулося — здійснилася наша ідея всіх, хто підписав велику Хартію університетів України на благо нашого майбуття.
 
Крим.