Швейцарська держава рятує себе від економічної кризи в незвичний спосіб: на відміну від тих, хто закриває внутрішній ринок, вона розширює партнерські відносини з успішним та перспективним бізнесом з інших країн. Для чого це найбагатшій на банки та грошові ресурси конфедерації? 
Нині знають усі: кризу породила відірваність фінансових інституцій від реальної економіки. Отже, вихід напрошується сам: до фінансового ресурсу треба приєднати виробництво — сучасне, з певним науково-технологічним потенціалом, але найголовніше — здатне створювати нові робочі місця. Причому не обов’язково в Швейцарії, де завгодно. Світ нині глобалізований, і гарантована зайнятість в одній країні плідно вплине на загальний результат зовнішньоекономічної співпраці, переконані швейцарські фахівці. Понад те, вони готові розвивати цю тему з Україною. У цьому переконались учасники нещодавнього україно-швейцарського форуму, який організували Український союз промисловців і підприємців та декілька державних та підприємницьких структур Швейцарії.
Торік Швейцарська Конфедерація інвестувала в економіку України 716 млн. доларів і посіла 9-те місце серед основних європейських країн-інвесторів. Це є непоганим підґрунтям для подальшої співпраці та участі в унікальних швейцарських програмах, якими може скористатися будь-яке вітчизняне підприємство.
Серед інших високо розвинутих країн Швейцарія вирізняється високим рівнем державної підтримки бізнесу. Хочу навести слова президента УСПП Анатолія Кінаха: «Ми б дуже хотіли, щоб Україна перейняла принаймні одну рису швейцарських державних та регіональних структур — високу повагу до бізнесу, переконання в тому, що створення сприятливого бізнес-клімату є найголовнішим завданням влади. Завжди, а тим паче в умовах кризи, бізнес відчуває тут серйозну підтримку — працюють податкові пільги для новостворених компаній, для тих, хто в умовах кризи створює нові робочі місця, здійснюється допомога у разі оренди нерухомості та землі, ПДВ дорівнює 7,6 відсотка. Швейцарські колеги з гордістю заявляють про їхній прямий діалог з відповідальними особами уряду і готовність останніх завжди йти бізнесу назустріч. Українські підприємці не повинні про це мріяти, вони вправі цього вимагати».
Під час форуму було підписано угоду «Про співпрацю і взаємну підтримку» між УСПП та Організацією з економічного розвитку Західної Швейцарії — урядовою структурою західних кантонів, яка здійснює сприяння у створенні та розвитку нових підприємств. Організація запропонувала українським компаніям «переїхати» на свою територію, якщо це піде на користь бізнесу, дасть можливість реалізувати його сучасне уявлення про соціальну відповідальність. Вона готова допомогти вирішити усі організаційні питання: знайти партнерів для бізнесу, надати консультаційну підтримку, передати досвід найуспішніших іноземних компаній, що вже працюють у країні.
Швейцарські державні структури пропонують для іноземних компаній цілий комплекс стимулів — податкові канікули на термін до 10 років, державну допомогу в підвищенні кваліфікації персоналу, залучення до науково-дослідницьких програм тощо. Певна річ, і вимоги швейцарський уряд висуває непрості: повна прозорість фінансового обігу, виробничий, а не торговельний характер діяльності, технологічна, екологічна, енергетична відповідність, і найголовніше — здатність створити певну кількість нових робочих місць. УСПП висловив готовність виступити контрагентом таких проектів, оскільки вважає: якщо український бізнес прагне сприятливого середовища за таку ціну, яку вимагає швейцарський уряд, він має таку можливість отримати. Урядова організація — SІPPO — дає можливість українським підприємствам долучитися до Програми підтримки імпорту в Швейцарію. Щороку і експорт, і імпорт в Швейцарію з України зростає, однак сальдо з українського боку все ще залишається негативним. Так, у 2008 році експорт з України лише 831 млн. доларів, а імпорт — 1 млрд. 172 млн. доларів. Програма, яку пропонує швейцарський уряд, може допомогти Україні наростити обсяги традиційного експорту, який становить переважно нафта та нафтопродукти, дорогоцінне каміння, метали, жири та олії тваринного та рослинного походження, запропонувати нові експортні товари.
Зокрема, SІPPO зацікавилася сферою металообробки і навіть запропонувала УСПП відібрати декілька металообробних компаній, яким буде надано підтримку у виході на західні ринки. Так, організація готова підтримати їх присутність на металообробній виставці у Франції, яка відбудеться у другій половині року. У вересні представники компанії приїдуть до України, щоб провести семінар для металообробних компаній на тему просування в ЄС. Зокрема, серед компаній, які цікавлять SІPPO, — виробники контейнерів, ковшів екскаваторів тощо.
Під час україно-швейцарського форуму вдалося домовитися про участь УСПП у ще одній важливій програмі, яку реалізує організація SECO — «Швейцарський стартовий капітал для нових спільних підприємств». Ця програма може бути спрямована на підтримку спільних україно-швейцарських підприємств на українській території за умови, що компанії є виробниками продукції із застосуванням високих технологій та екологічною складовою, гарантують створення певної кількості робочих місць. У разі створення такого СП підприємство отримує від уряду Швейцарії до 500 тисяч франків у статутний фонд. Як відомо, програма «Швейцарський стартовий капітал для нових спільних підприємств» діє декілька років, за цей час урядом для її реалізації було виділено 29,3 млн. франків.
Організатори форуму в Цюріху також ставили перед собою завдання створити максимальні умови для ознайомлення української сторони з новітніми технологіями, які пропонує Швейцарія. Окрема тема форуму — обговорення сучасних технологій у будівництві, оздобленні та енергозбереженні. Так, за результатами форуму групі львівських підприємців уже вдалося домовитися зі швейцарськими компаніями про реалізацію проекту в галузі альтернативної енергетики, зокрема, щодо використання сонячних батарей.
Отже, україно-швейцарський економічних форум збагатив практику УСПП ще на декілька реальних економічних проектів. До речі, після завершення форуму до Союзу з пропозицією про проведення аналогічного заходу звернулися урядові організації Цюріха, який представляє Східні кантони Швейцарії.
Наші ділові швейцарські партнери з повагою ставляться до Українського союзу промисловців і підприємців як надійного партнера. Пропонуючи співпрацю українським компаніям, УСПП намагатиметься задовольнити будь-який конкретний запит вітчизняних виробників. Ми докладемо зусиль до ознайомлення наших членів зі швейцарськими програмами через організацію семінарів, «круглих столів», індивідуальний пошук партнерів та взаємовигідних форм двостороннього співробітництва. Маємо надію, що попри кризові умови та настрої, україно-швейцарський форум надасть новий імпульс нашим двостороннім діловим відносинам.
Сергій ПРОХОРОВ, перший віце-президент УСПП.