У Верховній Раді триває дводенний семінар «Діяльність сучасного європейського парламенту: практика, досвід, проблеми», який проводять парламентські комітети з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, з питань бюджету, з питань свободи слова та інформації, з питань євроінтеграції разом із Вестмінстерською фундацією за демократію (Велика Британія).
Семінар — це перший захід, який проводиться в українському парламенті у рамках меморандуму про взаємопорозуміння, підписаного 11 березня ц. р. між апаратом Верховної Ради і Вестмінстерською фундацією. Цей меморандум передбачає співпрацю сторін над втіленням чотирирічної програми з підготовки і зміцнення кадрів в апараті Верховної Ради.
Відкриваючи зібрання, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зауважив, що Україна має давню історію парламентаризму, яка сягає найдавніших часів. Але сучасна історія, окрім добрих традицій, має ще й проблемні місця. Одне з них — зменшення статусу і ролі парламентських комітетів, а натомість підвищення статусу депутатських фракцій і пленарних засідань. 
Більше уваги преси і суспільства прикуто до пленарних засідань, а не до законотворчої роботи в комітетах. «І це провокує політичні партії до більш агресивної політичної поведінки і послаблює професійний характер дискусії саме у сесійній залі, — наголосив М. Томенко. — Варто було б перенести епіцентр дискусій у комітети і фракції, а на пленарних засіданнях проводити погодження й ухвалення законодавчих актів».
Ще однією проблемою сучасного українського парламенту М. Томенко назвав зменшення ступеня професійності складу Верховної Ради, що спостерігається після переходу на виключно пропорційну виборчу систему, коли партії взяли на себе формування виборчих списків. Тому, на думку заступника глави парламенту, треба знайти механізми, які спонукали б політичні партії під час формування списків уважніше ставитися до добору кадрів — з точки зору професійного, регіонального, гендерного представництва, і врегулювати це в законі про вибори. Адже в нинішньому парламенті, наприклад, представлено лише вісім відсотків жінок, дуже низьке представництво молоді й деяких регіонів України, що, за словами М. Томенка, «принижує ім’я українського парламенту, як європейського парламенту».
Посол Великобританії в Україні Лі Тернер у своєму виступі підкреслив, що історії британського парламентаризму вже понад 800 років, і британці раді поділитися своїм досвідом з усіма, а особливо з країнами молодої демократії, підтримавши Україну на шляху демократичних реформ і європейської інтеграції. «Ми вважаємо, що зараз Україна — лідер серед країн СНД у розвитку демократії та зближення з Європейським Союзом, зокрема, через угоду про асоціацію, — сказав пан посол. — Але розвиток демократії — це процес, який не закінчується ніколи, адже завжди є що покращити задля досягнення вищих стандартів демократії».
У рамках семінару відбудеться шість тематичних засідань: «Законодавча процедура, стадії проходження законопроектів», «Діяльність опозиції в парламенті, її роль у законотворчій роботі, парламентські фракції та комітети», «Без представництва нема оподаткування», «Взаємодія парламенту із засобами масової інформації», «Представництво депутатів у парламенті, зв’язок з виборцями та відповідальність перед суспільством», «Характеристика апарату парламенту».
Під час першого засідання учасники семінару — народні депутати України, члени делегації парламенту Великобританії та представники парламентської служби палати громад, керівництво апарату Верховної Ради, керівники секретаріатів, комітетів та депутатських фракцій, представники Інституту законодавства Верховної Ради, Кабінету Міністрів та секретаріату Президента, — обговорили проблеми вдосконалення законотворчої роботи та практики застосування законодавчих актів. Зокрема, керівник комітету з питань відповідності європейському законодавству палати громад парламенту Великобританії Алістер Доерті у своєму виступі звернув увагу на те, як визначається потреба в розробці певного законодавчого акта у Британії, які переваги залучення до законодавчого процесу громадських організацій. Член парламенту Великобританії пані Анне Макгуайр розповіла про те, як британські депутати можуть надавати свої коментарі до законопроекту чи пропонувати зміни до нього після його офіційного внесення до парламенту, наскільки реально можуть впливати на законопроект депутати від опозиції.
 
На знімку: керівник управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Кирило Третяк знайомить членів британського парламенту з сесійною залою Верховної Ради України.