За повідомленням Держкомстату, промвиробництво у травні скоротилося проти відповідного періоду минулого року на 31,8 відсотка, за підсумками п’яти місяців — на 31,9.
Добувна промисловість у травні та за п’ять місяців, відповідно, здала на 20,6 і 18,5 відсотка, переробна галузь — на 35,9 і 37,6 відсотка. Поза сумнівом, головним стримуючим чинником промислового розвитку став дефіцит оборотних коштів, який спостерігається від початку року на тлі вкрай низького результату індустріального випуску в квітні. Комерційні банки не вбачали сенсу і не мали змоги кредитувати реальний сектор економіки за відсутності попиту на продукцію і наявності дефіциту гривні. Досить нагадати, що фінансовий результат українських підприємств від звичайної діяльності до оподаткування у січні—квітні зменшився на 77,6 відсотка, тоді як за п’ять місяців сама банківська система зазнала збитків на 12 мільярдів гривень. З огляду на це Нацбанк був вимушений екстрено пом’якшити умови рефінансування і знизити ставки рефінансування за так званими «нічними кредитами», але цим скористається далеко не кожен банк, не кажучи вже про підприємства, які перебували у стані депресії.
За п’ять місяців цього року падіння зазнали хімічна та нафтохімічна галузі (на 35,8 відсотка), металургійна промисловість (на 43,7), машинобудування (на 53,6). Найбільш нищівно криза позначилася на виробництві транспортних засобів та устаткування, що скоротилося на 64,2 відсотка. Рецесійні явища домінували й у галузях так званого кінцевого споживання. Наприклад, за п’ять місяців скоротилося виробництво м’яса, молока, одягу, текстилю тощо. Але, що найбільш прикро, прискорилося падіння роздрібного товарообігу (з 17 відсотків за підсумками чотирьох місяців до 19 — за підсумками п’яти).
У регіональному розрізі болісного падіння у травні зазнали Закарпатська, Волинська, Кіровоградська, Запорізька, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Луганська, Донецька області, Севастополь та Київ. Меншою мірою постраждали Херсонська, Вінницька і Чернівецька області.
Водночас, на думку міністра економіки Богдана Данилишина, в травні обсяги промвиробництва перевищили квітневий доробок на 1,3 відсотка, а це вказує на те, що економіка почала рухатися вгору. Така динаміка перевищує травневі темпи промисловості у роки, коли економіка не падала, а зростала, нагадує міністр. У його відомстві порівнюють травень з квітнем — і відзначають приріст виробництва у добувній галузі (1,7 відсотка), переробній (2,4 відсотка), в харчовій промисловості (5,7 відсотка). При цьому і проміжної продукції для подальшого виробництва, і продукції кінцевого споживання. Фігурально кажучи, за Богданом Данилишиним, промисловість дісталася дна і не загрузла. Зрештою, опосередковано на це вказує і той факт, що другий місяць поспіль зростає зайнятість населення у промисловому секторі. Але чи не загрузли, покаже найближче майбутнє.