На черговій сесії Ізмаїльської міської ради, яка відбудеться 19 червня, депутати заслухають звіт створеної ними тимчасової контрольної комісії з вивчення роботи комунальних підприємств «Юніор», «Дослідник», «Лайф», «Паркування», «Ізмаїлфарм», «Ізмаїлпаливо», «МБТІ», «Ізмаїльського бюро сприяння інвестиціям». Комісія була створена шість місяців тому у складі семи депутатів.
— Головним завданням ми вважали вивчення діяльності цих комунальних підприємств у наповненні дохідної частини міського бюджету й підвищенні їхньої ролі в соціальному забезпеченні жителів міста, — розповів голова депутатської комісії Петро Севастіян.
Робота комісії, а тривала вона   протягом півроку, на жаль, створила в колективах комунальних підприємств обстановку, близьку до критичної — люди обґрунтовано переживали, що підприємства закриють, а їх звільнять.
Трудовий колектив комунального підприємства «Ізмаїлфарм» звернувся до «Голосу України» з проханням про захист їхнього права на працю, попросив розібратися у ситуації, що склалася. Фармацевти припускали, що депутатська перевірка має кінцевою метою захоплення мережі аптек і усунення конкурентів в аптечному бізнесі.
Директор комунального підприємства «Ізмаїлфарм» Лідія Москаленко розповіла, що колектив було створено 2002 року з метою поліпшення медикаментозного постачання населення і лікувальних установ міста Ізмаїл та Ізмаїльського району, а також для виконання соціальних завдань, покладених на нього засновником — Ізмаїльською міською радою.
Ізмаїл, до речі, єдине місто в Одеській області, де є комунальна аптечна мережа. П’ять аптек підприємства обслуговують учасників і ветеранів війни, дітей війни, регулюють ціни для бюджетних лікарень. До слова, «Ізмаїлфарм» — єдине фармацевтичне підприємство міста, яке бере участь у тендерах на постачання лікарських препаратів установ міського відділу охорони здоров’я. Комерційні аптеки відмовляються брати участь у конкурсі через низьку торговельну націнку. «Ізмаїлфарм» — єдине в південному регіоні підприємство, яке одержало ліцензію на роздрібну реалізацію наркотичних препаратів, психотропних речовин і прекурсорів, що дає змогу хворим на всі форми психічних захворювань, епілепсію, онкологічним хворим одержувати ліки в Ізмаїлі, а не їздити за кожною упаковкою 250 кілометрів в Одесу.
Лише торік «Ізмаїлфарм» переказав у бюджет міста 250 тисяч гривень. Цифри нинішнього року будуть набагато вищі.
Цього року підприємство протягом місяця перевіряли фахівці Контрольно-ревізійного управління в Одеській області на предмет дотримання фінансової дисципліни. Висновок комісії КРУ міститься в 30-сторінковому акті, а якщо говорити коротко — злісних порушень ревізори не виявили.
Однак, незважаючи на акти перевірок, на зростання сум, які «Ізмаїлфарм» переказує в міський бюджет, депутатська комісія у звіті про свою роботу пропонує розірвати трудовий контракт із директором підприємства Лідією Москаленко, з п’яти аптек залишити тільки одну, а приміщення ліквідованих аптек здавати в оренду. Орендну плату, а це 170 тисяч гривень, комісія пропонує витрачати на надання соціальної допомоги пенсіонерам, інвалідам, незаможним.
Ось так і вийшло — багаття ще не розпалили, а іскри вже полетіли.
Яка точка зору працівників виконкому Ізмаїльської міської ради, депутатів, городян на передбачувану ліквідацію аптечної мережі міста?
Олександр КУЗЬМІН, начальник управління економіки міської ради: «Точка зору деяких депутатів про те, що комунальні підприємства покликані бути чи не єдиним джерелом поповнення бюджету — помилкова. «Ізмаїлфарм» створювали винятково з метою розв’язання конкретних соціальних проблем, і аж ніяк не для одержання надприбутків для бюджету міста. «Ізмаїлфарм» виконує своє соціальне завдання в умовах найжорстокішої конкуренції з приватними аптеками. У цій боротьбі підприємство одержує допомогу від територіальної громади. Не у перерахуванні грошей з міського бюджету, а у вигляді безплатної оренди торговельних і складських приміщень. У колективі підприємства є розуміння того, що в нинішніх умовах необхідно підвищувати ефективність використання приміщень, підвищення якості роботи. А рубати кінці, ліквідовувати підприємство — справа і дорога, і тривала».
Олександр САМОЙЛЕНКО, керівник фракції Партії регіонів міської ради: «Дехто намагається прив’язати мене особисто й нашу фракцію до ситуації з «Ізмаїлфармом»: мовляв, ми зацікавлені в його знищенні. Іде ця відверто брехлива інформація від того, що в моєї дружини — приватного підприємця є три аптечки, це її бізнес, вона фармацевт із 25-літнім стажем роботи.
Щодо наданого звіту про роботу комісії можу сказати — я категорично з ним не згоден. Для того, щоб розірвати трудовий договір з керівником підприємства, необхідно надати документальне підтвердження про порушення керівника. Звіт про роботу комісії, який виноситься на сесію, — це припущення керівника комісії. Першим пунктом має стояти — «посилення контролю за діяльністю підприємства», «перевірка виконання усунення порушень».
Члени фракції Партії регіонів, котрі входили в комісію, заявили мені, що незважаючи на те, що вони підписали звіт не про результати, а про участь у роботі комісії, з багатьох положень звіту просто не згодні. Голова комісії, за заявою членів цієї комісії, спотворив думку тих депутатів, хто працював з перевірки комунальних підприємств. Аргументів для звільнення директора підприємства у звіті про роботу комісії просто немає».
Геннадій ПОПОВ, депутат міської ради трьох скликань: «Я ознайомився зі звітом роботи комісії. Із семи членів комісії — п’ять депутатів представляють Партію регіонів.
Багато чого, що стосується «Ізмаїлфарма», не відповідає дійсності, наведені там факти й аргументи взято зі стелі. Знищення комунального підприємства вигідно тим, хто займається аптечним бізнесом. Комунальні аптеки місту потрібні як повітря. А вони до всього іншого приносять ще й солідні надходження в міський бюджет».
Петро СЕВАСТІЯН, голова депутатської комісії: «Я особисто ініціював створення депутатської комісії з перевірки комунальних підприємств. Здебільшого вони не несуть ніякого соціального навантаження, паразитують на міському бюджеті. Що стосується «Ізмаїлфарма», можу сказати, що його керівник відмовився надавати нам інформацію про свою роботу, посилаючись на якусь комерційну таємницю. Від кого таємниця? Від засновника — міської ради?
В аптеку для пенсіонерів страшно заходити. Знижка для них становить лише 5 відсотків. Працює така аптека з 9-ї до 16-ї години. Ціни в «Ізмаїлфармі» вищі, ніж у комерційних аптеках.
Зберегти необхідно тільки одну аптеку, інші ліквідувати або передати приміщення в оренду іншим аптекам. Це — моя точка зору і я відстоюватиму її на сесії».
***
Перед від’їздом з Ізмаїла я зайшов до однієї з аптек «Ізмаїлфарма» на проспекті Суворова. Купив двоє ліків, які вживаю за рекомендацією лікаря. Ціна на одну упаковку виявилася на 32 гривні нижча, ніж в Одесі, друга коштувала на 27 гривень менше, ніж в обласному центрі.
 
Одеська область.