Полтавців справедливо називають «галушечниками». Тут знають до 50 видів галушок — і класичного рецепту (відварені в курячому бульйоні з курячим м’ясом), і з начинкою (печінка, вишкварки, капуста, сир, картопля, цибуля, м’ясо, кріп, сало), і в олії, сметані, бульйоні тощо.

Розвиваючи славні кулінарні традиції, вже втретє у Полтаві, на Соборному майдані, міська влада за підтримки спонсорів проводить «Свято Полтавської галушки». Нині воно видалося особливо гучним, адже відбувалося в рамках відзначення 300-літнього ювілею Полтавської битви. Міський голова Андрій Матковський, котрий відвідав свято, закликав полтавців: зустрінемо кризу гарним апетитом, вдаривши по ній полтавською галушкою.
У дійстві взяли участь 19 закладів ресторанного господарства, 17 торгових точок, де реалізовували квас, морозиво, солодку вату, мед, борошняні вироби, фрукти, а також сувеніри. Праворуч від Свято-Успенського собору розташувалося «Містечко майстрів». Там свої вироби презентували 40 митців Полтавщини. Розважали полтавців і гостей міста найкращі творчі колективи.
Центральною подією свята став кулінарний конкурс «Полтавська битва — битва кухарів». На суд журі було представлено 32 страви, з них 22 — різні галушки: і гречані з салом, і курка з галушками, і галушки з варениками. А ще — вареники з м’ясом, капустою, картоплею, млинці з фруктовою, м’ясною, сирною начинками, варениці з цибулею та салом, душенина із свинини з галушками. Назви — відповідні: «Петрівська смакота», «Полтавський гостинець», «Квітка Полтавщини», «Гетьманська булава», «Сила війська Петра», «Вечеря з Мазепою», «Мрія гетьмана». Незвичні й призи: за перше місце (ресторан «Хуторок») — мішок цукру, за друге — (кафе «У сестер») — борошна, за третє — (ресторан «Половки») — ящик олії. Навіть очолювала журі людина з промовистим прізвищем — Галушко (Борис Павлович Галушко — начальник територіального управління Держгірпромнагляду по Полтавській області). До речі, в Полтаві мешкає 542 людини, чиї прізвища пов’язані з кулінарним символом краю (Галушка, Галушко, Галущенко, Галушевський тощо), а в області — 1100 осіб.
Полтава.