Івано-Франківська обласна рада звернулася з проханням передбачити в Законі «Про Державний бюджет України» та у відповідних законодавчих актах відрахування до місцевих бюджетів 20% від рентної плати за нафту, природний, нафтовий газ та газовий конденсат. Про це йдеться у зверненні депутатського корпусу до Президента України Віктора Ющенка, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, прийнятому на ХХХ сесії.
«Темпи та динаміка соціально-економічного розвитку області, в тому числі нафтогазовидобувних територій, не відповідають мінімальним соціальним нормам і стандартам, — мотивують свою позицію депутати Івано-Франківщини. — При цьому на території області працюють підприємства ВАТ «Укрнафта» — НГВУ «Долинанафтогаз» та НГВУ «Надвірнанафтогаз», які видобувають майже 14% усієї української нафти та 1,6% природного газу. Відрахування до державного бюджету України лише рентної плати за нафту, природний, нафтовий газ та газовий конденсат, що видобуваються в області, у 2006 році становили 427,4 млн. грн, у 2007 році — 627,4 млн грн., у 2008 році — 705,4 млн. грн. Прогноз на 2009 рік — 332,8 млн. грн. Однак місцеві бюджети від зазначених платежів не отримують жодної копійки».
Депутати Івано-Франківської обласної ради вважають, що «темпи і розміри видобутку природних копалин мають бути пропорційно пов’язані зі станом соціально-економічного розвитку територій». Вони звертають увагу на вкрай складну фінансову ситуацію в області, обмеженість коштів на соціально-економічний розвиток територій, у результаті чого органи місцевого самоврядування не в змозі в повному обсязі забезпечувати виконання делегованих та власних повноважень. Додаткові надходження до місцевих бюджетів у вигляді згадуваних відрахувань від ренти, на їхню думку, вирішили б багато проблем.

Івано-Франківськ.