У Запорізькій області з березня минулого року реалізується спільний проект Європейського Союзу та програми розвитку ООН (ПРООН) «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Він має на меті поліпшити умови життя сільського населення, підвищити потенціал громад щодо соціально-економічного розвитку територій та сформувати господарську субкультуру життя мешканців цих населених пунктів, тобто створити умови для переходу від пасивних споживачів адміністративних послуг до рівня партнерів у їх наданні та отриманні.
Головне в проекті — не просто дати кошти селянам для реалізації ініціатив у охороні здоров’я, енергозбереженні, водопостачанні, захисті довкілля та організації підвезення школярів, а навчити їх основам проектного менеджменту, планування, розробки стратегії та управління своїм життям. Ці завдання реалізовувалися, починаючи з серпня минулого року. А от настільки успішно, й було проаналізовано на річному оглядовому засіданні регіональної координаційної ради, в якому взяли участь заступник голови обласної ради Леонід Анісімов, заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін, міжнародний менеджер проекту Джейсінгх Сах, старший програмний менеджер в Україні Оксана Реміга, керівники районів та деяких територіальних громад.
Як зазначалося на засіданні, представники проекту ПРООН приїхали до Запорізької області не просто з цікавості, а з річною інспекцією. Тому в облдержадміністрації організували для них оглядову зустріч, щоб продемонструвати гостям, що робота з цих питань у регіоні ведеться, а сільські громади активно напрацьовують свої проекти та готуються до втілення їх у життя. До речі, за станом впровадження мікропроектних пропозицій область посідає третє місце в Україні, чим інспектори залишилися задоволені. Вісім із сорока громад уже затвердили в ПРООН свої проекти, ще в одинадцяти вони вже готові і найближчим часом будуть подані на розгляд партнерів.
Отримані результати свідчать як про дієвість самих сільських громад, так і про розвиток партнерства у взаєминах між ними та владою. Зокрема, в травні на ініціативи місцевого розвитку з обласного бюджету надали 280,8 тисячі гривень. А за підсумками оглядового засідання було вирішено збільшити розмір бюджетної допомоги до 10 відсотків від загальної вартості проектів, котрі втілюються в життя власними силами сільських мешканців.

Запорізька область.