Учора Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що схвалений під час 13-го засідання Ради з питань співробітництва між Україною та Європейським Союзом порядок денний асоціації Україна—ЄС свідчить, що сторони розпочинають співробітництво на засадах політичної асоціації. «Це зовсім інший етап та рівень співпраці. Уся команда Європейського Союзу налаштована на те, щоб до кінця року підписати Угоду про асоціацію», — наголосила прем’єр під час учорашнього засідання уряду та додала, що сьогодні успішно проходять переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Ю. Тимошенко також повідомила, що під час візиту до Люксембургу обговорювалося питання співпраці України та ЄС стосовно забезпечення закачки природного газу до газосховищ України. За її словами, газ, який закачується у весняно-літній період в українські ПСГ, потрібен трьом сторонам: ЄС для впевненості у стабільному транспортуванні його до Європи в осінньо-зимовий період, Росії, яка в цих сховищах може розташувати надлишки свого природного газу, а також Україні для забезпечення українських споживачів та здійснення транзиту до ЄС в осінньо-зимовий період. «Розуміючи, що наповнення газом газових сховищ України потрібно усім трьом учасникам, ми сьогодні відпрацьовуємо спільний варіант співпраці й спільні проекти», — сказала вона. Окрім того, Ю. Тимошенко повідомила, що зростання рівня промисловості в травні по відношенню до квітня цього року становить 1,3 відсотка. А це, на її думку, свідчить про те, що «криза, як мінімум, зупинилась».
Щоправда, учора більшу зацікавленість викликала заява Йосипа Вінського про відставку з посади міністра транспорту та зв’язку, в якій він зазначив, що вдався до цього кроку через серйозні розбіжності з прем’єром. «Моя заява обумовлена серйозними розбіжностями з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко щодо політичних, кадрових, економічних питань, а також етики стосунків між членами Кабінету Міністрів», — йдеться в заяві. Крім того, Й. Вінський заявив, що «Прем’єр-міністром блокуються вкрай необхідні для галузі реформи та виділення необхідних коштів для розбудови об’єктів інфраструктури, пов’язаних з проведенням в Україні чемпіонату з футболу Євро-2012».
Водночас нагадаємо, що, виступаючи 15 червня у програмі «Свобода слова» на телеканалі ІCTV, Ю. Тимошенко заявила, що не виключає притягнення до відповідальності Й. Вінського за спроби використати кошти державного підприємства «Укрпошта» не за цільовим призначенням. Зокрема, вона звинуватила його та народного депутата від БЮТ Геннадія Задирка у спробах використати 15 мільйонів гривень «Укрпошти» на друк рекламних плакатів до виборчої кампанії міністра, який нібито має намір балотуватися у Президенти.
Сам міністр під час учорашньої прес-конференції спростував заяву Ю. Тимошенко про свій намір брати участь у президентських виборах та повідомив, що подасть заяву про вихід з партії «Батьківщина». «Безумовно, однозначно працювати в партії, де такий лідер, я не буду. Сьогодні я подам заяву про вихід з партії «Батьківщина», — cказав Й. Вінський та додав, що ця прес-конференція — його повернення у політику.