Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламентові прийняти за основу проект змін до окремих законів, які регламентують запровадження посади Представника з прав дитини.
Відкоригувати пропонується два чинні закони: про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та про охорону дитинства. З’явиться нова посада — заступник Омбудсмана Представник з прав дитини.
На думку більшості членів комітету, такі зміни продиктовані існуючими реаліями здійснення прав дитини. На їх користь, підкреслювали народні депутати, свідчить досвід багатьох європейських країн, в яких діють відповідні державні інститути.
Відповідно до законопроекту, «уповноваженим з прав дитини можна призначати громадянина України, який на день обрання досяг 40 років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності в сфері захисту прав дитини та протягом останніх п’яти років проживає в країні.
Цю посаду не може обіймати особа, яка має судимість за вчинення злочину, якщо ця судимість не погашена та не знята в установленому законом порядку, та особа, позбавлена батьківських прав».
На засіданні також наголошувалося, що запровадження цієї посади призведе до зменшення впливу тих негативних чинників, які сьогодні супроводжують становлення та розвиток дитини.
Комітет вважає, що прийняття законопроекту дозволить більш повно гарантувати здійснення прав дитини та сприятиме виконанню міжнародних зобов’язань України у галузі прав людини.
Конкретизують права власності та оренди водних ресурсів
Комітет із питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламентові прийняти у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Водного кодексу України.
Законопроектом вносяться зміни до Водного кодексу з питань, що стосуються, зокрема, права власності та оренди водних ресурсів, збору за спеціальне водокористування, екологічних нормативів якості води водних об’єктів, загального та спеціального водокористування, встановлення прибережних захисних смуг тощо.
На засіданні зазначалося, що під час підготовки проекту до другого читання надійшло 78 поправок та пропозицій, більшість яких враховано.
Зокрема, конкретизовано положення статті 13 щодо здійснення управління в галузі використання й охорони вод та відтворення водних ресурсів за басейновим принципом з метою впровадження інтегрованого управління водними ресурсами та адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Законопроектом розширено перелік водних об’єктів місцевого значення, врегульовано питання повторного використання води, отриманої від інших водокористувачів.
Застрахувати страховий ринок від економічних ризиків
Комітет із питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламентові прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо недопущення поширення наслідків фінансової кризи на страховий ринок України.
Проектом передбачається: посилити повноваження уповноваженого органу у сфері резервування, передавши йому частину повноважень Кабінету Міністрів щодо права змінювати перелік страхових резервів та порядок їх розрахунків. Згідно із проектом, Кабінет Міністрів матиме також право визначати порядок використання коштів резервів із страхування життя для довгострокового кредитування житлового будівництва, у тому числі індивідуальних забудовників.
Народні депутати наголошували, що таким чином уповноважений орган своїм рішенням, зокрема, зможе встановлювати вимоги щодо кредитного рейтингу банківської установи, в якій розміщені кошти страхових резервів, та кредитного рейтингу цінних паперів, емітованих в Україні, в які розміщені кошти страхових резервів.
Не осоромили державу на кортах
Збірна команда Верховної Ради України посіла третє місце на XVІ міжпарламентському європейському тенісному турнірі, який відбувся 12—14 червня в місті Мостар (Боснія і Герцеговина). У турнірі взяли участь 16 команд, в тому числі збірні команди Словенії, Румунії, Італії, Боснії і Герцеговини, Росії, Хорватії, Польщі.
Від Верховної Ради брали участь народні депутати Павло Костенко та Андрій Кожем’якін.
Українська сторона запропонувала провести наступний, XVІІ, міжпарламентський європейський тенісний турнір 2010 року в Україні, на кортах бази олімпійської підготовки «Селена» в Черкасах. Турнір відбудеться за підтримки Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму і Федерації тенісу України.
За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради.