Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів зустріч з міністром закордонних справ ФРН Франком-Вальтером ШтайнмайЄром (на знімку ліворуч) та міністром закордонних справ Республіки Польща Радославом СІкорським (на знімку праворуч). Під час зустрічі йшлося про європейську інтеграцію України, зокрема про реалізацію ініціативи ЄС «Східне партнерство» та про кроки, які має зробити в цьому напрямі український парламент.
З міністрами закордонних справ ФРН та Польщі також зустрівся Президент Віктор Ющенко. Сторони обговорили питання зовнішніх відносин, зокрема у торговельно-економічній сфері, та питання європейської і євроатлантичної інтеграції України.
Центральною темою зустрічі стали практичні аспекти європейської та євроатлантичної інтеграції України, зокрема участь у програмі «Східне партнерство», співпраця в енергетичній сфері, лібералізація візового режиму.
«Курс інтеграції України до Європейського Союзу, Організації Північноатлантичного договору є основою нашої зовнішньополітичної стратегії», — запевнив В. Ющенко. У цьому контексті глава держави висловив задоволення ходом переговорного процесу щодо укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Під час обговорення питання енергетичної безпеки було зроблено акцент на ролі України у зменшенні енергетичної залежності ЄС. Як запевнив глава держави, Україна готова запропонувати максимальне використання її транзитних та інших можливостей для зменшення енергетичної залежності ЄС від зовнішніх факторів.
В. Ющенко наголосив, що Україна зацікавлена в реалізації всіх домовленостей, закріплених у спільній заяві від 23 березня 2009 року за результатами міжнародної конференції ЄС—Україна з модернізації української ГТС. З цією метою було створено робочу групу з моніторингу реалізації спільної заяви. Україна, за словами Президента, зацікавлена у проведенні ближчим часом першого засідання спільної Групи технічної координації з питань реалізації положень спільної заяви, під час якого буде започатковано важливий діалог щодо перспектив модернізації української ГТС.
Також В. Ющенко додав, що Україна розглядає реалізацію проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) як стратегічне завдання, особливо у контексті зміцнення енергетичної безпеки Європейського континенту в цілому. Відтак Українська держава розраховує на підтримку реалізації цього проекту з боку Німеччини, Польщі та інших європейських країн.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.