Голова Верховної Ради України Володимир Литвин:
...про зміни до Основного Закону
Голова Верховної Ради Володимир Литвин заперечує, що очолюваний ним блок має наміри подавати на розгляд парламенту власний проект змін до Конституції.
«Не треба підлаштовувати країну під певні політичні ситуації чи конкретні особистості, — сказав він, відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції в Харкові. — Треба зробити все, щоб Основний Закон виконувався».
На переконання В. Литвина, «писати Конституцію під себе — це позиція неправильна». «Я боюся людей, які з будь-якого приводу пропонують зміни до Конституції, — зазначив він. — Для того, щоб створювати Конституцію, необхідно знати витоки права, традиції, джерела, ментальність, особливості нашого розвитку, особливості ситуації та напрями розвитку країни». Конституційні зміни потрібні тоді, «коли в цьому є гостра потреба, коли закон себе вичерпав», підкреслив
В. Литвин.
Відповідаючи на запитання щодо процедури розгляду проекту змін до Основного Закону, запропонованих Президентом, В. Литвин заявив, що спочатку потрібно отримати рекомендації Венеціанської комісії, до яких, за його словами, «як правило, прислухається політикум».
За словами В. Литвина, якщо в секретаріаті глави держави згаданий проект буде доопрацьовано з урахуванням зауважень від цієї інституції, потрібен буде «певний час для розгляду його Конституційним Судом». В. Литвин нагадав, що процедура розгляду змін до Основного Закону передбачає рішення парламенту про направлення проекту до Конституційного Суду.
...про дочасні вибори
Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключає можливості проведення дострокових виборів до парламенту.
«Я не виключаю, що зараз розпочнеться кампанія з дострокових виборів. Якщо не відбулася одна конфігурація, то буде інша», — сказав В. Литвин на прес-конференції у Харкові.
Дострокові парламентські вибори, на думку Голови Верховної Ради, можуть проводитися для того, щоб «зменшити шанси своїх конкурентів, провести чистку рядів», відклавши президентські вибори.
В. Литвин не виключив, що після президентських виборів почнеться «тотальна заміна кадрів і міграція політиків, які не встигнуть на літак».
«Якщо не будуть голосувати за прийняття дати виборів Президента, зрозуміло, що працює інший сценарій. Якщо будуть намагатися змінити дату, працюють інші технології», — сказав Голова Верховної Ради, прогнозуючи перебіг розгляду в парламенті дати наступних президент-ських виборів.
...про державний бюджет
Голова Верховної Ради Володимир Литвин називає «надзвичайно актуальним і водночас надзвичайно складним» питання про внесення змін до державного бюджету до кінця поточної сесії.
Відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції в Харкові, В. Литвин сказав, що «на цьому наполягають Президент, політики і опозиція». При цьому він зазначив, що «наступного понеділка це питання набуде актуальності через зрив домовленостей між Партією регіонів та БЮТ».
Голова Верховної Ради України повідомив, що на засіданні погоджувальної ради буде внесено пропозицію щодо ухвалення нової редакції Бюджетного кодексу. У разі її підтримки депутатам буде запропоновано заслухати 25 червня звіт про виконання державного бюджету за 2008 рік та про виконання бюджету в першому кварталі поточного року.
«За наслідками розгляду цього питання необхідно визначитися, що робити далі, які можливості з додатковими резервами, як можна розширити і доповнити дохідну частину бюджету, — сказав В. Литвин. — Таким чином, з`являться основи бюджетної політики на наступний рік. Очевидно, що уряд до 15 вересня повинен подати проект бюджету на 2010 рік, не передвиборний, а той, який передбачає розвиток країни».
Прес-служба Верховної Ради України.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин знайомиться з реконструкцією стадіону «Металіст» у Харкові. Пояснення дає президент ФК «Металіст» Олександр Ярославський.
Фото Анастасії СироткІноЇ.