Третя спроба перерозподілу газового ринку під своїх
На робочій нараді в НАК «Нафтогаз України» приватні компанії попередили, що до 50 відсотків видобутих ними вуглеводнів з наступного місяця і до кінця року можуть розпочати закачувати в підземні сховища. Це ніби робиться з благою метою — для безперебійного забезпечення українців теплом взимку, бо виникли проблеми з російським «Газпромом». Але ж 500 мільйонів метрів кубічних газу, в такий спосіб «реквізованих», погоди на ринку не роблять. Газовий монополіст має інші дієві важелі впливу. Що стоїть за благими намірами?
Ініціатива зависла в повітрі
Із 40 присутніх на нараді в «Нафтогазі України» представників приватних компаній жоден не підтримав несподівану ініціативу монополіста — «Нафтогазу». Бо такі потуги влади можуть поставити на грань виживання вітчизняний бізнес. Порушується фундаментальне право приватної власності.
«Попередні дві спроби у такий самий спосіб перерозподілити газовий ринок робили члени «сім’ї» Януковича, — розповідає представник компанії «Горизонти» Зіновій Козицький. — Першого разу — в грудні 2012-го, другого — в липні 2013-го. Навіть підготували проект постанови Кабміну. Проте, наразившись на опір газовидобувників та інвесторів, вгамували свої апетити. Дивно, що нову владу знову штовхнули на ті самі граблі».
Мова йде про компанії, які не роблять погоди на газовому ринку. Всі вони мають фінансові плани, обов’язкові платежі, видають вчасно працівникам зарплату. А тепер уявіть, що вони не постачили за контрактами половину видобутого газу і не отримали коштів. Доведеться згортати свою діяльність, припиняти перспективні розробки. Все це вдарить по українському газовидобувнику та інвесторах. Видобуток вітчизняного газу впаде. Маленькі компанії, взагалі, можуть зупинитися.
Візьмімо, наприклад, невелику компанію «Горизонти», яка пробурила останнім часом чотири свердловини. З них три ліквідовані як неперспективні, а працює лише одна. Дає до 14 тисяч метрів кубічних газу на добу. Якщо половину закачають у підземні сховища, припиниться постачання споживачам. До кінця року могли б збільшити видобуток, профінансувати розвідку, а тепер змушені будуть туго затягувати паски.
У великих компаній теж впадуть об’єми. Зрештою, святе місце порожнім не буває. Хтось інший заповнить штучно створену нішу. Про це в «Нафтогазі» скромно мовчать.
Тим часом підприємствам-споживачам телефонують і пропонують газ по дещо нижчим цінам. Чи не спроба це переділити з допомогою монополіста газовий ринок країни? Торік усі говорили: це «сім’я», Курченко. А хто нині здіймає хвилі?
Традиційна манера
Постає запитання: чого домагається «Нафтогаз»? Із серпня до січня закачають у підземку додатково 500 мільйонів метрів кубічних газу, «реквізованого» в приватників. Це не вирішить проблеми монополіста, але створить труднощі 40 компаніям, які могли б збільшити власний видобуток.
Це питання порушували перед керівником «Нафтогазу» на виробничій нараді, але конкретної відповіді отримано не було.
Усі розуміють, що в країні складна ситуація, і готові допомогти, але не таким чином. Приватники й без того інвестують у розвідку земних надр, бурять свердловини. Кожен новий уряд каже, що потрібно збільшити власний газовидобуток, а, насправді, роблять протилежні кроки. Створюють штучні проблеми й зайві затрати. За сховища доведеться платити приватникам.
Ще одне питання: податок платять одразу за весь видобутий об’єм газу. 100 відсотків. Хто ж покриє затрати? Прозвучала пропозиція перенести ці платежі на січень, коли викачуватимуть зі сховищ «реквізований» газ. Повинен бути хоч якийсь компроміс. Але й це питання теж залишилося без відповіді. Керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв каже, що це не його компетенція.
Усі приватні компанії виступили проти спроб перерозподілити газовий ринок. Визначили свого представника, який обстоюватиме їхні інтереси. Це юрист міжнародної компанії CMS Cameron McKenna LLC Віталій Радченко, який на нараді заявив, що такі кроки суперечать не тільки конституційним принципам, а й Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу». Якщо «Нафтогаз» розпочне відбір газу, приватні компанії оскаржуватимуть ці дії в судовому порядку.
«Що робить «Нафтогаз», — пояснив «Голосу України» Віталій Радченко, — так це забирає з приватної кишені та кладе у свою. Поки що йдуть перемовини з урядом. Спробуємо домовитися. Інформацію доводимо до відома іноземних дипломатичних місій. Представник посольства США вже висловив своє занепокоєння».
Третя спроба задавити власний газовидобуток викликає, м’яко кажучи, в компаній подив. Чиновники розуміють, що це погано, але далі роблять свою справу. Міняються владні команди, а старі підходи продовжують діяти.
Президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут розповів «Голосу України», що «Нафтогаз» не має законних підстав, щоб забирати в приватних компаній газ і закачувати в «підземку». Це незаконно і буде оскаржуватися. Газ можуть закачувати тільки за розпорядженням компаній. 
Такі кроки свідчать про неефективність діяльності монополіста, який не використовує всіх можливостей реверсних маршрутів. Минуло три місяці, як підняли ціну, а угорським маршрутом далі качають малу кількість газу. 
«Нафтогаз» поводиться у традиційній манері монополіста. В його діяльності потрібні кардинальні зміни.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО. 
Цифри і факти
Торік приватні компанії наростили видобуток газу на 18 відсотків, у першому півріччі цього року — на 32. Це нині один із найбільш зростаючих сегментів економіки України, бо прийшла нова влада й інвестори в неї повірили та вкладають кошти.
У грудні 2012 року «Нафтогаз» намагався не допустити приватні газовидобувні компанії до газотранспортної системи України і вимагав закачувати 100 відсотків видобутого ними газу в сховища. Після протестів проблему закрили.
У липні 2013-го апетити вдвічі зменшилися — почали вимагати 50 відсотків газу закачувати в підземки. Знову протести, і знову сумнівний замір провалився.
У липні 2014 року почалася третя спроба «Нафтогазу» розпоряджатися приватною власністю газовидобувних приватних компаній. Знову протести. Листи до влади, до міжнародних організацій.
Думки експертів
Президент асоціації паливно-енергетичних підприємств Львівщини Ярослав Шпак: 
«Знову тривожна ситуація. Знову не дають спокійно працювати нашому виробнику. Порушення правил газового ринку може призвести до непередбачуваних наслідків. У тому числі, до зменшення платежів до бюджету. Ми спокійно не спостерігатимемо за непродуманими кроками чиновників».
Голова постійної депутатської комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної радиТарас Федак: 
«З одного боку, влада закликає позбутися енергетичної залежності від Росії, на словах ніби підтримує приватні компанії, а на ділі — непродумані кроки чиновників нищать вітчизняний бізнес та відлякують інвесторів. Такі дії ми спостерігаємо третій раз за півтора року».