Президент України Віктор Ющенко 4 червня 2009 року заявив про причетність окремих вищих державних чиновників до контрабанди, внаслідок чого економіці країни завдається значних збитків. Президент України серед іншого доручив СБУ через день надати звіт про ситуацію з контрабандою тютюну.

 

І дійсно, повідомлення з кордонів України про вилучення сигарет, які намагалися вивезти з України, нагадують зведення з фронтів:

* 9 червня 2009 року — лише за одну добу працівники Львівської митниці на автомобільному пункті пропуску «Рава-Руська — Гребенне» (україно-польський кордон) затримали п’ять автомобілів, у яких намагались незаконно вивезти до Польщі сигарети.

*4 червня — херсонські митники під час проведення митного огляду автомобіля, що вибував з митної території України на теплоході рейсом п. Скадовськ (Україна) — п. Зонгулдак (Туреччина) під керуванням громадянина України, виявили та вилучили 73 блоки прихованих сигарет «Мальборо» з акцизними марками України.

* 2 червня — у вантажному автомобілі «Мерседес», що виїжджав з України до Румунії, співробітники митного поста «Одеса-вантажний» виявили 150 800 пачок сигарет вітчизняного виробництва, прихованих від митного контролю — 48 360 пачок «Мальборо», 89 960 пачок «Classіc Red» та 12 480 пачок «Classіc Blue».

* 17 травня — на кордонному переході з України до Медиці (Підкарпатське воєводство) польськими митниками затримано 200 тисяч пачок цигарок без польських акцизних марок, які було сховано в туалетному папері, що перевозився з України до Німеччини.

* 13 травня — прикордонний наряд Чернівецького прикордонного загону на українсько-румунському кордоні виявив за 200 м від лінії державного кордону 60 ящиків цигарок марки «Ронсон» та «Честерфілд» вітчизняного виробництва з українськими акцизними марками. За оцінкою спеціалістів, вартість партії тютюнових виробів становить 98 тис. 375 грн.

* 28 квітня — пункт пропуску «Доманове»: працівники Волинської митниці вилучили 8 900 пачок сигарет «Бонд», 2070 пачок «LM» та 5570 пачок сигарет «Вест».

* 25 квітня — на пункті пропуску «Городище» (митний пост «Дубровиця» в Рівненській області) виявлено 144 тисячі пачок цигарок «LM» українського виробництва.

* 14 квітня — більш ніж 220 тисяч пачок цигарок торгової марки «LМ» з акцизними марками України вилучили працівники Чопської митниці.

* 6 квітня — на пункті пропуску «Дякове» (Закарпатська область) прикордонники виявили 246 640 пачок сигарет «Честерфілд» вітчизняного виробництва.

Лише протягом двох місяців було вилучено більше 14 мільйонів сигарет марок «LM», «Бонд», «Мальборо» та «Честерфілд». Вірогідно, що всі ці сигарети були вироблені в Україні на Харківській фабриці, яка належить фірмі «Філіп Морріс Україна». Через дуже високу різницю ставок акцизу на сигарети між Україною та країнами ЄС з України вивозяться сигарети всіх українських виробників, але наймасовіше вилучення було зафіксоване для сигарет, вироблених фірмою «Філіп Морріс».

Це привертає особливу увагу, бо 9 липня 2004 року саме ця фірма підписала угоду з Європейським Союзом про боротьбу з контрабандою сигарет. Ця угода, до якої вже приєдналися всі 27 країн — членів ЄС, зокрема, передбачає, що, у разі конфіскації сигарет, вироблених фірмою «Філіп Морріс», ця фірма має надати відомості про те, якій торговій фірмі ці сигарети було продано та копії платіжних документів. Крім того, при конфіскації в країнах ЄС сигарет, вироблених, зокрема, в Україні, «Філіп Морріс» має сплатити тій країні, де сигарети були конфісковані, штраф, якій дорівнює повній сумі податків з цих сигарет, якби вони були легально продані в цій країні. Якщо протягом року всіма країнами ЄС буде конфісковано більше 90 мільйонів сигарет виробництва «Філіп Морріс», сума штрафу зросте вчетверо.

В Україні за два місяці конфісковано 14 мільйонів сигарет виробництва «Філіп Морріс», тобто можна очікувати, що протягом року в Україні буде конфісковано більше сигарет, ніж критична для «Філіп Морріс» межа для всіх країн ЄС. Але все одно ця кількість буде лише незначною часткою загального обсягу контрабанди сигарет з України, який, згідно з оцінками, минулого року становив 30—40 мільярдів сигарет.

Вочевидь, що з конфіскованих сигарет «Філіп Морріс» Україна сплатила всі податки до бюджету та формально не порушила закони, продаючи свої сигарети фірмі, яка, врешті, продала ці сигарети контрабандистам. Проте зрозуміло: партію сигарет, що перевищує 100 тисяч пачок (а таких партій лише в квітні було конфісковано три) може придбати лише фірма, яка має ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами, а така ліцензія зараз коштує в Україні 500 тисяч гривень на рік. Така висока вартість ліцензії означає, що немає комерційного сенсу створювати підставну фірму заради однієї контрабандної операції і що існують оптові фірми, які систематично продають сигарети контрабандистам.

Тож пропоную фірмі «Філіп Морріс Україна»:

1. Провести розслідування зразків конфіскованих сигарет, чи дійсно вони були вироблені на Харківській фабриці, і якщо так, то по даті виробництва, надрукованій на кожній пачці, виявити, якій саме фірмі ці сигарети були продані і яким іншим фірмам їх було перепродано.

2. Передати інформацію розслідування відповідним органам для виявлення мереж контрабандистів та можливого вилучення ліцензії на оптову торгівлю.

3. Припинити продавати свої сигарети тим фірмам, які перепродують їх контрабандистам. У подальшому продавати сигарети лише тим фірмам, які мають щонайменше річний досвід оптової торгівлі сигаретами і не помічені в перепродажу сигарет контрабандистам.

Аналогічні пропозиції адресую всім іншим тютюновим фабрикам, які працюють в Україні.

Водночас розумію складність виконання цих пунктів, особливо третього, бо в Україні таких бездоганних оптових фірм може не виявитися взагалі, але маю надію, що транснаціональні тютюнові корпорації нарешті почнуть працювати в нашій країні за європейськими стандартами.

Олег ЛЯШКО, народний депутат України.