Cитуація на Луганщині продовжує залишатися напруженою. В Луганську в різних кінцях міста лунали вибухи. Як розповідають очевидці, крім «гармат на колесах», околиці обласного центру обстрілюють і дві гаубиці великого калібру, розміщені в районі 7-ї прохідної «Луганськтепловоза». Цю гармату ополченці «ЛНР» завезли на завод ще тиждень тому і відтоді щодня з неї стріляють. Передбачають, що метою удару є луганський аеропорт, контрольований українськими десантниками. Але від ударів страждають і мирні мешканці.

У Луганську помітили колону військової техніки під прапором Новоросії. За словами очевидців, у її складі було кілька танків, БТР і хура. Колона прямувала в напрямку Алчевська, однак на шляху українськими силовиками обстріляна не була. Водночас бойовики обстріляли колону АТО під Свердловськом. 15 липня українські військовослужбовці рухалася через селище Олександрівськ і були атаковані ополченцями «ЛНР». Як розповіли очевидці, бойовики наблизилися з боку житлових будинків на позашляховиках і одразу почали обстріл. Силовики не відповідали на вогонь, поки супротивник перебував у районі житлового сектору. Відповідний удар вони дали тільки тоді, коли бойовики виїхали на дорогу. У результаті обстрілу підбито український БТР.

Факт

За одну добу піротехнічна група ГУ ДСНС України у Луганській області виявила 53 боєприпаси, що не розірвалися, та їх фрагменти. Обстеження провели по 11 адресах.

Крок уперед і два назад?

За даними сайта Іnformator, сили АТО відступили від околиць Луганська й залишили населені пункти Розкішне, Біле, Сабівка, які зайняли напередодні. Офіційного підтвердження даного факту немає, але про це повідомляють мешканці через соціальні мережі. І дивуються: навіщо потрібно було покласти стільки людських життів, щоб потім поступитися своїми позиціями? Відповідь на це запитання поки що не озвучено. Можна тільки припускати, що це обумовлено погрозами бойовиків «стерти Луганськ з лиця землі». Керівники АТО не хочуть ризикувати життям сотень луганчан.

Велике занепокоєння викликає активність російських військових біля державного кордону. Тільки з боку кордону, що проходить біля Марківського району, в якому до сьогодні було все спокійно, очевидці нарахували близько 

300 танків з екіпажами у формі морських піхотинців. Очевидці також повідомили про пересування двох колон бронетехніки сепаратистів з Луганська убік Донецька. У їх складі вони нарахували 34 танки, 34 самохідні артилерійські установки, 2 БТРи. А напередодні пройшло повідомлення про прорив великої кількості техніки з території Росії через КПП «Ізварине».

Обстріл із «швидкої»

Лікарі станції швидкої допомоги Луганська попереджають населення: тиждень тому з їхнього гаража викрали всі списані автомобілі «Mazda» і «Соболь», на яких бригади медиків раніше виїжджали на виклики. Сьогодні медпрацівники використовують нові мікроавтобуси «Peugeot», а старі машини стояли на консервації, поки не стали здобиччю бойовиків. Нещодавно одну з таких «швидких» уже бачили в «справі». На ній установлено мінометні розрахунки, за допомогою яких обстрілюють житлові квартали. Медики попереджають, що бойовики «ЛНР» тепер можуть переміщатися по місту в каретах «швидкої допомоги» на великій швидкості та із включеною сиреною. Що, власне, уже й відбувається. Крім того, за неофіційною інформацією, в одній з лікарень обласного центру отримано негласне розпорядження від керівництва «ЛНР» про відправлення транспортабельних поранених із числа українських військовослужбовців на лікування у госпіталі Ростовської області. Правові підстави насильницького вивозу українських військових, захоплених у заручники, медикам не уточнили. Як відомо, українських військовослужбовців, що потрапили в заручники до бойовиків «ЛНР», і раніше незаконно переправляли на територію Російської Федерації. Найгучнішим з таких випадків стала історія української льотчиці Надії Савченко, захопленої на території Луганської області.

Статистика

За одну добу «швидкою допомогою» у Луганську здійснено 209 виїздів, 52 з яких — за фактом поранень і травм мирного населення, отриманих у результаті бойових дій. Четверо потерпілих — діти.

У кільці без підкріплення

Бійці 72-ї механізованої бригади, розташованої в районі Ізварине, вже четверту добу перебувають в оточенні й зазнають серйозних втрат. Про це повідомив Іnformator’у телефоном один з командирів бригади. У декількох кілометрах у такій блокаді перебувають бійці 79-ї аеромобільної та 24-ї механізованої бригади, в яких теж є втрати. Через щільний вогонь терористів вони не можуть вивезти вбитих і поранених. У бійців закінчуються боєприпаси та провізія, самостійно прорвати кільце вони не можуть, а допомоги немає. За словами офіцера, бойовики методично розстрілюють українських військових з артилерії та установок залпового вогню. Становище критичне. Бійці чекають від командування дій, спрямованих на те, щоб прорвати блокаду та врятувати військових, які залишилися, утім ситуація не міняється.

Понад те, за словами офіцера, командири «віддають дуже дивні накази». «Ми багато разів бачили, як через кордон ідуть військові КамАЗи, але нам щоразу давали команду «не стріляти», — каже командир. — І ми тільки спостерігали за перекиданням. Є підозра, що серед наших командирів є зрадники».

Бойовики ведуть обстріли «Градами», гарматами й мінометами, кілька бійців підірвалися на фугасах. Над українцями постійно літають безпілотники. Водночас прес-секретар Антитерористичного центру Владислав Селезньов запевняє, що командування знає про важке становище оточених частин і вживає всіх можливих заходів для їхнього порятунку. За словами В. Селезньова, транспортник ВПС України, збитий терористами 15 липня, був частиною плану з порятунку блокованих мотострільців. «Ми вважаємо цих хлопців героями, ми не забули про них і робимо все, що в наших силах, для того, щоб їм допомогти», — заявив Владислав Селезньов.