Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту відхилити проект змін до закону про Конституційний Суд, яким спрощується процедура імпічменту Президента.
Законопроектом пропонується внести зміни до чинного закону, якими, зокрема, визначити в новій главі 17 предмет провадження у справах про встановлення відповідності (невідповідності) законопроекту про внесення змін до Основного Закону вимогам статей 157 і 158 Конституції України, а також вимоги до змісту висновку Конституційного Суду по цій категорії справ.
Також передбачається удосконалити статті 13 і 39 щодо уточнення повноважень Конституційного Суду та вимог до конституційного подання. Пропонується доповнити статтю 90 в частині вимог до форми й змісту звернення Верховної Ради про дачу Конституційним Судом висновку стосовно додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту на підставі частини шостої статті 111 Конституції. А також внести зміни до статті 44, якими передбачаються випадки, коли провадження у справі не може бути припинено, та доповнити низку інших статей, аби уточнити строки провадження у справах, які розглядаються Конституційним Судом, та строків надсилання висновку Конституційного Суду.
Під час обговорення голова комітету Сергій Міщенко наголосив, що положення цього законопроекту враховані в законі про внесення змін до деяких законів щодо повноважень Конституційного Суду, особливостей провадження у справах за конституційними зверненнями та недопущення зловживань правом на конституційне подання, прийнятому парламентом 19 березня 2009 року. Тож члени комітету вирішили, що поданий законопроект втратив свою актуальність.
Закон про пожежну безпеку удосконалять, щоб оптимізувати перевірки
Зміни до закону про пожежну безпеку слід прийняти у другому читанні і в цілому. Такого висновку дійшли члени Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
На засіданні комітету зазначалося, що документом, зокрема, пропонується встановити вичерпний перелік розпорядчих документів органів державного пожежного нагляду, а також перелік питань щодо припинення (заборони) роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, опалювальних приладів, дільниць електричної мережі, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем і засобів протипожежного захисту, проведення пожежонебезпечних робіт тощо.
На засіданні наголошувалося, що однією з основних особливостей підготовленого проекту є оптимізація перевірок суб’єктів господарювання та приведення закону про пожежну безпеку у відповідність до вимог законів про правові засади цивільного захисту та про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності тощо.
Під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло 39 пропозицій від суб’єктів права законодавчої ініціативи, більшість з яких була підтримана членами комітету.
За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради.
На знімку:Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Валерій Бондик (праворуч) та завідувач секретаріату комітету Сергій Остапець обговорюють порядок денний засідання комітету, на якому планується розглянути питання обрання та звільнення суддів.