Потрібно напрацювати єдину консолідовану версію проекту змін до Конституції України, інакше жоден із варіантів не знайде достатньої підтримки в парламенті, а конституційну реформу буде провалено. Таку думку висловив народний депутат, член депутатської групи «Економічний розвиток» Володимир Пилипенко.
Коментуючи пропоновані зміни до Конституції, парламентарій зазначив, що найбільше дискусій точиться довкола можливого запровадження інституту представників Президента на місцях.
«Сам факт, що представник Президента може зупинити рішення місцевих органів до набрання законної сили відповідним рішенням суду, викликає заперечення. Фактично з’являється можливість для маніпуляцій та тиску на місцеві органи влади. І це може звести нанівець увесь задум децентралізації, перетворивши відповідні зміни до Конституції на вже остогидле за останні роки окозамилювання, а представників Президента — на «місцевих князьків»», — вважає В. Пилипенко (на знімку).
На думку парламентарія, в разі запровадження інституту представників Президента їхня діяльність має регламентуватися окремим законом, що дасть Верховній Раді змогу збалансувати їхні повноваження та функціональні обов’язки, повідомили у прес-службі депутатської групи «Економічний розвиток».
Не менш резонансним у пропонованих змінах до Основного Закону є мовне питання. «Місцеві ради в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці зможуть надавати статус спеціальної російській та іншим мовам національних меншин України. Це значною мірою є вимушеним кроком. Враховуючи, що чинною Конституцією в Україні вже гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин, треба мати на увазі, що надання спеціального статусу будь-якій мові жодним чином не повинне впливати на статус української як єдиної державної», — наголосив народний депутат.
Він також висловив переконання, що нині завдання політиків — подолати усталену тенденцію, коли Основний Закон сприймається як такий, що завжди «прописаний під когось», та напрацювати компромісний варіант, який знайде підтримку в парламенті.
«В іншому разі Президент матиме всі підстави прийняти політично-правове рішення стосовно існування нинішньої Верховної Ради, якщо вона не буде готова співпрацювати з ним у питанні внесення змін до Конституції. Суспільство йому такий мандат вже надало», — зазначив В. Пилипенко.