Учора, 15 червня, виповнилося 80 років відомому українському вченому в області ядерної фізики, заслуженому діячеві науки України, члену-кореспондентові Національної Академії наук, доктору фізико-математичних наук, професору Іллі Івановичу Залюбовському (на знімку).
Ілля Іванович народився в Полтавській області. З часу вступу на фізико-математичний факультет й дотепер його доля тісно пов’язана з Харківським державним, нині національним, університетом імені В.Н. Каразіна. Саме тут ще 1952 року він почав свою наукову діяльність під керівництвом академіка А.К. Вальтера, поєднуючи її з навчанням в аспірантурі, а потім з викладацькою діяльністю.
Перші експериментальні дослідження Іллі Залюбовського з ядерної фізики вирізнялися систематичним характером, глибиною й оригінальністю методик, стимулювали розвиток у нашій країні вивчення механізмів протікання ядерних реакцій та істотно розширювали сферу їхнього практичного застосування. Уже цей цикл робіт приніс йому визнання як одному із визначних фахівців, він увійшов у Харкові до наукової школи академіків О.І. Ахієзера, А.К. Вальтера, Б.Г. Лазарева, К.Д. Синельникова — учнів і послідовників традицій відомих радянських учених А.Ф. Іоффе та М.М. Семенова.
У 1963—1965 роках І.І. Залюбовський керує групою радянських учених, яка проводила наукові дослідження й готувала фахівців вищої кваліфікації в Атомному центрі Арабської Республіки Єгипет. У 1968 році він брав участь у наукових дослідженнях і читав лекції в Манчестерській (колишній Резерфордовській) лабораторії у Великій Британії.
У 1966-му 37-річний Ілля Залюбовський захищає докторську дисертацію, наступного року стає професором. А в 1965-му він очолює кафедру експериментальної ядерної фізики, формує нові наукові напрями, перетворює кафедру на потужний науково-педагогічний колектив, котрий успішно вирішує завдання розвитку науки й підготовки фахівців. Йому належить істотна заслуга в організації й подальшому розвитку фізико-технічного факультету, першим деканом якого він був. У 1967 році призначається проректором з наукової роботи рідного університету.
Багато творчих і фізичних сил віддає Ілля Іванович науково-організаторській та суспільній діяльності. Його заслуга — організація широких комплексних наукових досліджень разом з іншими вузами і провідними ядерно-фізичними центрами України, Російської Федерації та інших країн.
Серед опублікованих І.І. Залюбовським наукових праць — 5 монографій, підручник «Ядерна фізика», єдиний у нас у країні навчальний посібник «Ядерна спектроскопія» для студентів. Він автор і співавтор понад 400 наукових праць.
У січні 1988 року його обрано членом-кореспондентом Академії наук України по відділенню фізики та астрономії. Його наукову школу пройшли тисячі студентів і сотні аспірантів. Серед його учнів 8 докторів, більш як 40 кандидатів наук.
Упродовж багатьох років Ілля Іванович Залюбовський був членом експертної ради з ядерної фізики Держкомітету з народної освіти СРСР, членом наукових рад Академії наук СРСР, членом Комітету з Державних премій України, віце-президентом Українського фізичного товариства, головою Ради проректорів вузів з наукової роботи Міністерства освіти і науки України, відповідальним редактором організованого ним журналу «Проблеми ядерної фізики і космічних променів», нині є членом редколегії «Українського фізичного журналу».
Відомий учений Ілля Іванович Залюбовський нагороджений двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденами «За заслуги» всіх трьох ступенів, медалями, Почесною грамотою Верховної Ради України. Він є почесним громадянином міста Харкова. За цикли наукових праць двічі визнаний гідним Державної премії України, йому присвоєно звання заслуженого діяча науки і техніки України, а також премію Академії наук України імені К.Д. Синельникова.
Плідна наукова, педагогічна й організаційно-суспільна діяльність Іллі Івановича Залюбовського, його щира доброзичливість, готовність завжди прийти на допомогу здобули йому глибоку повагу, високий авторитет і безмежну любов колег і студентів.
У ці ювілейні дні громадськість Харкова й України тепло вітає ювіляра, від всієї душі бажає дорогому й шановному Іллі Івановичу міцного здоров’я, довгих років життя, нових творчих успіхів на благо рідної України.

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.