Унікальні інноваційні розробки вітчизняних дослідників дали змогу одержувати прибуток з відходів, а новий продукт — суперчистий йодистий натрій — затьмарив своєю якістю всі існуючі світові аналоги і значно зміцнив позиції України на світовому ринку
З відмінним настроєм зустріли своє професійне свято у ВАТ «НВО Йодобром». Саме перед Днем хіміка відмінним результатом завершилися тут багаторічні наукові дослідження і дослідні роботи з розробки, яка не має аналогів у світі, — технології одержання йоду з відходів. І, як підсумок, весь цикл робіт зі створення виробництва йоду і продуктів на його основі в місті Саки висунуто на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2009 рік.
Необхідність йоду в сучасному житті для будь-якої країни і здоров’я її громадян важко переоцінити і доводити нікому не доводиться. Тим більш приємно, що молода незалежна держава Україна потіснила сьогодні на світовому ринку деяких відомих закордонних виробників йодовмісних продуктів саме завдяки високій якості одержуваного вітчизняного йоду і його похідних.
Але спочатку — передісторія питання.
Виникла ситуація, коли країна почала повністю закуповувати йод за кордоном для виробництва фармацевтичних і рентгеноконтрастних препаратів, виробництва монокристалів, для йодування солі і харчових продуктів тощо. На початок третього тисячоріччя, маючи в себе тільки наукові розробки, «прив’язані» до традиційних родовищ сировини, яких ніколи і не було на території, Україна постала перед проблемою: є споживачі — нема продукту.
І все-таки потужний науково-дослідний потенціал у Саках дав можливість за порівняно короткий час (2001—2008 роки) створити зовсім нове вітчизняне виробництво йоду, причому реалізовано унікальний інноваційний проект.
Суть його в тому, що як сировину для одержання йоду високої чистоти використано накопичені за багато років на складах і в сховищах відходи інших переробних виробництв. Це дає можливість зробити виробництво нового високоякісного продукту максимально економічним.
Безперечним досягненням вітчизняної науки стало і те, що науковцями трьох сакських підприємств: ВАТ «НВО Йодобром», ТОВ «СП Технойод» і ТОВ «СП Технопром» у співдружності з науковими установами Харкова й Києва було створено нові оригінальні технології одержання цього стратегічно важливого продукту.
У цехах дослідного заводу ВАТ «НПО Йодобром» було виготовлено все технологічне обладнання. І практично з нуля на нинішній день тут побудовано єдиний в Україні комплекс виробництв йоду потужністю до 60 тонн на рік, натрію йодистого особливої чистоти — до 55 тонн, а також багатьох інших йодо- і бромовмісних продуктів, причому абсолютно екологічно чистих!
Що немаловажно, у процесі наукових досліджень і технологічних пророблень головний технолог СП «Технойод» Валентина Бальних написала дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук. При виконанні роботи авторами Юрієм Бєловим, Олександром Вавулицьким, Анатолієм Овчинниковим, Андрієм Бояринцевим, Євгеном Мазуренком, Миколою Смирновим, Віктором Чергинцем було створено і зареєстровано 17 винаходів, захищених патентами й авторськими свідоцтвами України. Це забезпечило щонайвищу якість одержуваного продукту і його високу конкурентоспроможність на світовому ринку. Наприклад, фірма «SCІNTІMAX Іnc.» після аналізу якості наших вітчизняних особливо чистих хімічних матеріалів на основі йоду віддала їм перевагу перед продукцією всесвітньо відомої німецької фірми «Merck».
Тепер більше 2 тонн сакського суперчистого йодистого натрію щомісяця йде на експорт у США, дуже зацікавилися інноваційним продуктом і багато інших країн світу.
Крім того, важливо для позитивних перспектив нашої національної економіки і те, що ВАТ «НПО Йодобром» тепер повністю забезпечує потреби вітчизняних виробників таких важливих галузей господарства країни, як виробництво монокристалів, ядерна енергетика і ядерна фізика, оборонна і космічна галузі, медицина і фармацевтична промисловість, харчова (йодування солі) і т. д.
Порадіймо ж разом черговій переконливій перемозі наших учених і розробників інновацій, здатних заявити про науковий і технічний потенціал нашої країни на весь світ. І від усієї душі тепло поздоровляємо усіх, хто брав участь у наукових дослідженнях, технологічних наробках і дослідних роботах, проектуванні та виготовленні обладнання нового унікального виробництва і бажаємо їм подальших творчих успіхів. Добрим словом згадаймо особливо начальників цехів ВАТ «НВО Йодобром» і СП «Технойод» Віктора Білоножка та Лідію Палій, які постійно задавали тон у цій складній і кропіткій роботі.
Приємно також адресувати найкращі побажання науковим і виробничим партнерам: колективам Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України, Інституту загальної і неорганічної хімії ім. В. І. Вернадського НАН України, спільного українсько-американського підприємства «Амкрис-ейч, Лтд.», ЗАТ Технопарк «Інститут монокристалів» та іншим. Вони всі разом внесли гідний вклад у розвиток економіки нашої держави, прискорили її прорив до благополуччя і процвітання. За це їм честь і хвала від усіх земляків!

Крим.

Фото автора.