У Луцьку святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив місце під спорудження церкви на честь Чудотворної ікони Холмської Божої Матері. Новий храм збудують на проспекті Волі на місці ліквідованого 1975 року православного кладовища.

Чудотворна ікона Холмської Божої Матері, якій уже майже тисячу років, є однією з найбільш шанованих у християнському світі. За деякими даними, її намалював ще святий Євангеліст Лука. Іконі приписують багато див. Ще 1646 року священик Яків Суша (керував уніатською гімназією в Холмі) склав їх список, в якому зафіксував понад триста випадків дивовижних зцілень, заступництва і допомоги ікони в складних ситуаціях. До речі, польський король Ян ІІ Казимир використав її під час битви під Берестечком 1654 року як хоругву. До цього часу на іконі залишилися отвори на місцях, де вона кріпилася до древка. В Речі Посполитій вважали, що саме заступництво Холмської Богоматері допомогло королівському війську отримати перемогу над загонами Богдана Хмельницького. Ікона кілька разів безслідно зникала. В 1944 році її намагалися вивезти з Холма, до якого наближалася лінія фронту. Холмський архієписком Іларіон (Іван Огієнко) хотів вивезти святиню в безпечне місце. Та ешелон, в якому вона була, загнали в поле, оскільки залізнична станція Люблін була перевантажена. В місті йшли бої. З того часу ікону Холмської Божої Матері вважали втраченою. Тим часом вона зберігалася у священика Гаврила Коробчука, який таємно перевіз її в Україну. Кілька разів органи радянської держбезпеки, розшукуючи чудотворний образ, приходили до Гаврила Коробчука. Він не заперечував факту вивезення ікони, але не оригіналу, а копії, яку зазвичай у будні дні вивішували в Холмському кафедральному соборі Різдва Богородиці. Тепер ця копія зберігалася у Свято-Феодосіївському храмі, що на вулиці Володимирській у Луцьку, настоятелем якого у повоєнні роки був колишній митрофорний протоієрей з Холма. Показував її доскіпливим працівникам КДБ, і ті, розчаровані побаченим, ні з чим повертались у свою сувору установу. Лише 15 серпня 2000 року дочка Гаврила Коробчука Надія Горлицька офіційно передала ікону Волинському краєзнавчому музею за умови створення належних умов її зберігання, охорони, завершення реставрації, дослідження та довічного перебування в межах Луцька. Кажуть, що саме з тієї пори Луцьк перебуває під покровительством цього чудотворного образу. Принаймні всі ці роки його обминають природні катаклізми та епідемії. А сама чудотворна ікона Холмської Божої матері сьогодні перебуває під надійною охороною в Музеї Волинської ікони (відділі Краєзнавчого музею). Триває її реставрація. Щороку 21 вересня у день Різдва Богородиці з луцького Свято-Троїцького кафедрального собору УПЦ КП до ікони Холмської Божої Матері здійснюється хресний хід.
Новий храм, на думку патріарха Філарета, сприятиме зміцненню дружби між українським і польським народами. Хотілося б сподіватися, що його спорудження волиняни здійснять у короткий термін, і вже через рік-два відбудеться освячення церкви Чудотворної ікони Холмської Божої Матері.

Волинська область.
На знімку: на місце освячення принесли одну з найбільш відомих копій Чудотворної ікони Холмської Божої Матері.

Фото автора.