Академії педагогічних наук України
Прийміть найщиріші вітання з нагоди визначної події у вашому житті — 10-річчя наукового закладу — Інституту вищої освіти в структурі Академії педагогічних наук України.
З перших днів свого існування інститут визначив пріоритетні напрями своєї діяльності: підвищення якості вищої освіти; створення комплексних програм формування компетентності випускника в європейському вимірі; розвиток вищої школи як механізму соціалізації і духовно-морального виховання студентської молоді; цільова трансформація змісту вищої освіти в умовах переходу від індустріальних до нанотехнологій; економічні умови забезпечення освітнього ресурсу та ринкових послуг вищої школи.
Створення, впровадження, творчий розвиток нових педагогічних технологій, науково-методичне забезпечення процесу становлення якісно нової національної системи вищої освіти, її практичне входження до світового освітнього, наукового і загальноцивілізаційного простору стали головними завданнями та сенсом професійного буття колективу молодої установи.
За десть років інститут став незамінним учасником та креативним модератором системних розробок наукового і навчально-методичного забезпечення педагогічного процесу вищих навчальних закладів. За його безпосередньої участі впроваджувалися нові методики, дисципліни, підручники, навчальні посібники.
Важко переоцінити внесок вашого колективу в розробку профільної законодавчої бази (Національної доктрини розвитку освіти України в ХХІ столітті, низки законопроектів: «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту», «Про атестацію наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації», «Про національну систему кваліфікацій»). Нині, на виконання завдань Державної програми розвитку і функціонування української мови на 2004—2010 рр., успішно розробляється проект «Навчально-методичного комплексу на українознавчій основі».
Знаковим для вашого буття є й те, що Інститут вищої освіти і Болонський процес — ровесники. Нині він активно розвивається як одна з провідних установ, що визначає перспективи вищої освіти в Україні, оптимальні шляхи її інтеграції в європейський і світовий освітній простір. Усе це вселяє тверду надію на успішне завершення всіх ваших благородних починань, спрямованих на вирішення актуальних і важливих проблем розвитку вищої освіти, на загальне піднесення українського суспільства.
У цей святковий день зичу вам добра, благополуччя, здійснення найзаповітніших мрій, а інституту — довгої і щасливої наукової долі.
Володимир ЛИТВИН, Голова Верховної Ради України.