Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначає, що текст меморандуму між представниками місцевого самоврядування та компанією «Екоенерджі» підготовлено в парламенті, але спокійно ставиться до підписання документа в уряді.
«Наскільки мені стало відомо — вночі обдзвонили голів міст і спішно погнали в Кабінет Міністрів, де і відбулося підписання документа, який, до речі, був підготовлений і доопрацьований юристами Верховної Ради, щоб він справді мав вигляд меморандуму і співвідносився з нормами права», — сказав В. Литвин, коментуючи на прохання журналістів причину непідписання в парламенті згаданого документа.
Голова Верховної Ради України заявив, що не вбачає у непідписанні меморандуму в парламенті жодної трагедії, «головне, щоб був результат», «бо перед виборами часто обіцяють, а після виборів нічого не роблять».
В. Литвин поінформував, що Верховна Рада України разом зі шведською стороною готували проект, спрямований на будівництво установок з переробки сміття на енергію. Сам Голова Верхової Ради України також долучився до того, щоб активізувати цю роботу і започаткувати в Україні програму утилізації відходів.
Він нагадав, що підписанню меморандуму передувала відповідна зустріч у парламенті за участі представників шведської сторони і голів українських міст. «Після цієї зустрічі була проведена величезна робота на місцях, були відібрані міста для того, щоб запустити цю програму. Це було б наочним свідченням реальності розв’язання цієї проблеми в Україні», — сказав В. Литвин і додав, що «програма з усіх точок зору є потрібною і необхідною для України». Він також зазначив, що реалізація проекту значно «просунулася» в Донецьку, де наразі відбувається обґрунтування проекту для майбутнього будівництва сміттєспалювального заводу.
«Попри все з боку парламенту здійснюватиметься практична робота, а також необхідна законодавча підтримка, бо це є вкрай важлива тема для України», — підсумував Голова Верховної Ради.