Голова Верховної Ради України Володимир Литвин сподівається, що домовленості між Україною і Республікою Білорусь на найвищому рівні будуть реалізовані повною мірою, а відносини між нашими країнами вийдуть на якісно новий рівень. Про це керівник українського парламенту заявив під час зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Білорусь Сергієм Сидорським у п’ятницю.
Також В. Литвин наголосив на необхідності об’єднання зусиль з подолання спільної біди — наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, на активізації розвитку співпраці в науковій, культурній, соціальній сферах та сприянні розвитку бізнесових зв’язків.
Прем’єр-міністр Республіки Білорусь поінформував про результати переговорів на урядовому рівні, зокрема, про досягнення домовленостей про взаємний безвізовий перетин кордону та зняття взаємних обмежень на торговельні операції. «Жодних бар’єрів для українського бізнесу не буде», — запевнив С. Сидорський. Важливим для білоруської сторони є й питання поставок в Україну сільськогосподарської техніки, яка виробляється на підприємствах республіки.
Сторони обговорили можливі шляхи співпраці в гуманітарній сфері. Йшлося, зокрема, про можливість вивчення білоруської мови в одному з університетів України, про об’єднання зусиль науковців обох країн у питанні розробки інноваційних проектів, «аби не залишатися з «непроривними» технологіями». Учасники зустрічі були спільні в думці, що «інтеграція інтелектуального потенціалу могла б дати серйозну користь обом країнам». У цьому контексті В. Литвин наголосив на необхідності розробити спільний баланс водних ресурсів, звернути увагу на питання міграції тварин тощо.
Голова Верховної Ради України підкреслив, що парламент зробить усі належні кроки й ухвалить рішення, які сприятимуть усуненню будь-яких перешкод для налагодження ефективної співпраці двох дружніх держав.