Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін та доповнень до статті 212 Сімейного кодексу України (щодо мораторію на усиновлення іноземцями дітей з України).
Законопроектом, зокрема, пропонується заборонити усиновлення українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, іноземцями, які не перебувають у офіційно зареєстрованому шлюбі, є громадянами та постійно проживають у тих країнах, з якими Україною не укладено двосторонні договори про співробітництво з питань усиновлення. Мораторій не розповсюджується на випадки, коли іноземець є родичем дитини, перебуває в офіційно зареєстрованому шлюбі з батьком чи матір’ю дитини.
Як зазначили члени комітету, розробка законопроекту зумовлена відсутністю ефективного механізму державного контролю щодо дотримання прав українських дітей, усиновлених іноземцями.
Систему організації столичної влади змінять, розділивши повноваження виконавчої влади та самоврядних органів
Ухвалити за основу зміни до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» рекомендує парламенту Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
На засіданні комітету зазначалося, що законопроектом пропонується суттєво оновити положення чинного закону з метою зміни системи організації влади у столиці, перерозподілу повноважень між органами виконавчої влади (Київською міською державною адміністрацією) та органами місцевого самоврядування (Київською міською радою, районними у місті Києві радами та їх виконавчими органами) і їх посадовими особами.
Особливу увагу члени комітету звернули на положення, які передбачають усунення практики виконання повноважень виконавчих органів місцевого самоврядування місцевими державними адміністраціями та суміщення повноважень голови Київської міської державної адміністрації і Київського міського голови та зосередження виконавчих функцій в єдиному виконавчому органі міського самоврядування міста Києва, який очолює Київський міський голова.
Проект містить також положення про одночасне існування двох посад: голови районної ради та голови виконавчого комітету районної ради, які обираються відповідною радою на строк її повноваження.