Днями в Дюссельдорфі (Німеччина) відбулася значна культурна подія — відкрилася виставка видатного українського художника Олександра Міловзорова. Вона була організована Міжнародним центром культури і мистецтв Дюссельдорф-Київ «Каштан» за сприяння Українського союзу промисловців і підприємців.
Відомий в Україні та Європі живописець, графік, кераміст, творець власного «технократичного» стилю, Олександр Міловзоров не вперше демонструє свої роботи в Німеччині. В цій країні склався стійкий інтерес до його творів — невипадково в посольстві Німеччини в Києві двічі виставлялися його сучасні роботи. Дюссельдорфську виставку відкрили багатокольорові колажі «Палітри», олія «Всесвіт, що розширюється», які викликали неабиякий інтерес німецьких митців та шанувальників українського живопису. Здається, місцева публіка адекватно «прочитала» драматизм механізованого та урбанізованого побуту, перенасиченого інформаційного простору, які знайшли відображення в роботах різного жанру.
Справжньою перлиною вернісажу стали серії «Моя Шевченкіана» та «Словник античної кераміки», де в техніці гуаші представлені колоритні персонажі відомих у всьому світі шевченківських творів та непорівнянні образи грецької міфології на фоні античних амфор. Художник-чарівник, художник-експериментатор, творець з гострим відчуттям сучасності та високим рівнем емоційності, він захоплює своєю багатогранністю, діапазоном тем, чуйністю до людської душі та її переживаннями.
«Як сприймають Україну європейські мешканці? Не хочу повторювати банальностей, але зрозуміло, що робота над іміджем нашої чудової країни за кордоном потребує дуже великих зусиль. Безсумнівно, роботи Олександра Міловзорова надіслали в Європу месседж про талановиту, культурну, сучасну країну, яка дуже романтично, але й адекватно сприймає навколишній світ», — переконана голова товариства «Каштан» Тетяна Черноус.
Міжнародний центр культури і мистецтв «Каштан» разом з УСПП продовжуватимуть організацію культурних акцій, які мають на меті зблизити два європейські народи та ознайомити з культурними, мистецькими досягненнями один одного. «Економічна криза не може припинити культурне спілкування. Рік тому галерея на Андріївському узвозі в Києві показала виставку фотохудожника Клода Доне, нині його студія розмістила вернісаж О. Міловзорова. Народи спілкуються мовою мистецтва, а завданням громадських організацій є всебічна підтримка таких ініціатив», — вважає громадський діяч Марина Кінах. Нині у планах «Каштана» та УСПП проведення заходу в столиці України, де дюссельдорфські та київські модельєри демонструватимуть останні колекції.