Нинішня політична конфігурація зобов’язує силу, яку очолює Прем’єр-міністр, і силу, яка має найбільшу підтримку у громадян та найбільшу фракцію в парламенті, й надалі обов’язково консультуватися і знаходити спільні рішення, необхідні для держави.
Таке переконання висловив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович під час інтерв’ю для одного інформаційного агентства. «Зрозуміло, що і без Партії регіонів, і без БЮТ неможливо мати 300 голосів для того, аби щось змінювати в Основному Законі», — сказав він. Натомість зазначив: коли не складається ситуація порозуміння, «хтось намагається використати спільну роботу для того, щоб зробити якісь неправдиві звинувачення на адресу свого колеги з консультацій, аби підвищитися на його рівні, не дуже дбаючи про правдивість».
Коментуючи ситуацію навколо переговорного процесу про досягнення домовленостей щодо внесення змін до Конституції, О. Лавринович повідомив: «абсолютно точним фактом є те, що наша робота розпочалася півтора року тому з проекту, який внесла Юлія Володимирівна».
Відповідаючи на уточнююче запитання, чи враховувалися пропозиції від Партії регіонів, політик зазначив: «Звичайно, у нас була своя позиція. Вона офіційно зареєстрована в парламенті в липні минулого року. Зрозуміло, що потрібно було шукати спільні точки дотику». При цьому О. Лавринович наголосив: «Після зупинки першого етапу двосторонніх консультацій ми вирішили за необхідне зробити свою позицію в цьому питанні публічною».
«Ми здебільшого працювали над тим, щоб забезпечити в Україні ефективну виконавчу владу, щоб у нас не було двох центрів і двох керівників виконавчої влади, щоб кожна інституція мала свої повноваження і сумлінно їх виконувала. Аби була можливість взаємного контролю, але не взаємного дублювання повноважень», — сказав О. Лавринович. Він також поінформував, що «в рамках спільних консультацій на обговорення серед іншого виносилися пропозиції про обрання Президента в парламенті та продовження терміну повноважень Верховної Ради». Політик дав зрозуміти, що ініціювання однією із сторін переговорного процесу норми продовження терміну повноважень парламенту «пропонувалося, аби зберегти посаду Прем’єр-міністра із значно посиленими повноваженнями до 2015 року».
Олександр Лавринович також звернув увагу на той факт, що у риториці прем’єра є певна «нестиковка суджень у заявах щодо парламентської республіки й обрання Президента всенародно», оскільки парламентська республіка передбачає обрання Президента у парламенті. Політик також нагадав виступ Юлії Тимошенко на Парламентській асамблеї Ради Європи минулого року, де вона чітко задекларувала, що «виступає за те, аби Україна була парламентською республікою».
Коментуючи дискусію навколо проекту змін до Конституції, О. Лавринович спростував інформацію, що опублікований у ЗМІ текст нібито є остаточним, і наголосив, що «це один із варіантів, які були під час обговорення, але це не остаточний варіант на узгодження».
«Треба мати добру волю на пошуки спільної точки дотику щодо вирішення проблем, але робити це більш відкрито, щоб ми сьогодні не шукали винного», — підсумував Олександр Лавринович. Він також акцентував: «треба чітко і чесно говорити, що ми працювали спільно і свої власні пропозиції, навіть якщо вони комусь не подобалися, не переписувати на своїх опонентів».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.