Зміни до Конституції, запропоновані Президентом Віктором Ющенком, незважаючи на позитивний висновок Венеціанської комісії, слід доопрацювати. Таке переконання висловив учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Хоча висновки Венеціанської комісії й мають рекомендаційний характер, вони зазвичай є об’єктивними і повинні враховуватися під час практичної роботи над законопроектом, підкреслив глава парламенту. Володимир Литвин також наголосив: попередній досвід засвідчив, що неврахування цих рекомендацій при розробці проектів змін до Конституції «призводить до ускладнень в нашому політичному житті».
Говорячи про зміст змін до Основного Закону, Володимир Литвин акцентував, що багато з них є «дискутивними, особливо в частині двопалатного парламенту, і починаючи з того, що автори конституційних ініціатив не можуть забути себе, коли вони освячують той чи інший документ».
***
Про те, що президентський варіант Конституції слід доопрацювати з огляду на зауваження Венеціанської комісії, учора також говорила заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук.
Вона підкреслила: зауваження, зокрема, стосуються тих положень, які регламентують, що будь-які зміни до Основного Закону мають прийматися на референдумі.
Водночас Марина Ставнійчук не бачить підстав для відкликання з Верховної Ради проекту Конституції, внесеного Віктором Ющенком, бо його мають розглянути парламент і Конституційний Суд, які також можуть висловити свої зауваження.
***
Венеціанська комісія у цілому дала позитивну оцінку президентському проекту змін до Конституції, але висловила низку зауважень, які потребують дискусії у парламенті. Про це повідомив на брифінгу міністр юстиції Микола Оніщук. За його словами, серед зауважень Венеціанської комісії — співвідношення референдумної та представницької демократії, тобто прийняття яких рішень належить до повноважень парламенту або до повноважень народу на загальнонаціональному референдумі. Крім того, серед зауважень — співвідношення повноважень органів центральної влади та органів урядування АР Крим.
Серед позитивних моментів, озвучених Венеціанською комісією, М. Оніщук назвав вилучення поняття «імперативний мандат» та відсутність положення щодо коаліції. Це, за його словами, долає дуалізм виконавчої влади. Міністр додав, що президентський варіант Конституції ставить під повний контроль законодавчої влади діяльність уряду: повний склад уряду призначається виключно парламентом і контролюється ним. Окрім того, скасовується інститут загального нагляду з боку прокуратури. Конституційні зміни також зменшують термін попереднього затримання громадян до пред’явлення звинувачення з 72 до 48 годин.
Водночас міністр юстиції Микола Оніщук вбачає «ознаки обмеження права на ініціювання конституційних змін з боку Президента» в тому, що парламент більшістю у 226 голосів скеровує зміни до Основного Закону, запропоновані главою держави, для аналізу в Конституційний Суд України. На думку міністра, така процедура має відбуватися за спрощеною схемою: президентський варіант змін до Конституції повинен направлятися до КСУ «в автоматичному режимі за рішенням Голови Верховної Ради».