Минулого вівторка депутат Рівненської міськради Олександр Лащук із жителями мікрорайонів Боярка і Тинне виявили на вулицях Калиновій і Ґрунтовій, поблизу «Плодорозсаднику», сім бетонних контейнерів з небезпечними відходами. На деяких з них немає маркування, на деяких — написи «отрута», «небезпечно», на одному — виявлено підтікання невідомої хімречовини.
Розуміючи, яку небезпеку можуть становити ці контейнери для жителів прилеглих мікрорайонів, викликали спецструктури МНС та МВС.
Ці контейнери, за словами місцевих мешканців, з’явились у лісосмузі нещодавно, і, ймовірно, до цього причетні колишні керманичі Рівненського району. Як сказав депутат міськради Олександр Лащук, колишній голова Рівненської районної ради Микола Свінтозельський повідомив, що ці отруйні блоки зі всієї області.
— Місце з контейнерами взяте під охорону міліцією. Екологи і санепідемстанція з’ясовують хімічний склад кожного контейнера, — запевнив нас перший заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області, полковник служби цивільного захисту населення Сергій Крук.
— До вечора ми з’ясували, що у контейнерах — отрутохімікати, які перебувають на відповідальному зберіганні у місцевого «Плодорозсадника». Щоправда, свого часу вони зберігалися у складі отрутохімікатів, але після того, як на його місці вирішили будувати завод з утилізації ртутних ламп, контейнери переставили в інше місце — на території «Плодорозсадника». Обласна екологічна служба відстежує ситуацію з контейнерами, взяті проби ґрунту, повітря. Власники (а це «Плодорозсадник» і сільгосппідприємство, що у Шпанові Рівненського району) зобов’язані утилізувати вміст контейнерів, але це дуже дорога справа, —прокоментував ситуацію міський голова Рівного Володимир ХОМКО.
Рівне.
Фото надане автором.