Стан та перспективи розвитку технологічних парків та інноваційних структур інших типів в Україні обговорено під час «круглого столу», організованого Комітетом з питань науки і освіти.

Його проведено в рамках підготовки до парламентських слухань «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізаційних викликів».
Голова комітету Володимир Полохало зазначив, що «сьогодні діяльність технопарків, які є практично єдиними інноваційними структурами в державі, майже зупинена». За його словами, у 2005—2006 роках не було зареєстровано жодного інноваційного проекту, у 2008 році — тільки шість, але і ті ще не почали реалізовуватись. «Щоб охопити весь комплекс проблем, потрібно понад 16 технопарків», — додав він.
Учасники обговорення наголошували на необхідності надання державної підтримки науковим установам.
На думку учасників засідання, в умовах світової економічної кризи, коли інновації є шансом країни для виходу на новий економічний рівень, особливої актуальності набуває питання про прийняття Концепції інноваційної системи.
* * *
Комітет прагне об’єднати творчу спільноту та політичні сили задля створення комплексного закону України щодо авторського права і суміжних прав.
Враховуючи зростаючу соціально-економічну значимість індустрій, які базуються на авторському праві й суміжних правах, комітет вдруге організував відкриті слухання на тему «Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав» (перші відбулися 03.09.2008 р.).
З огляду на критичну ситуацію, яка склалась у сфері авторського права і суміжних прав та діяльності організацій колективного управління, народні депутати України та органи виконавчої влади внесли на розгляд парламенту низку відповідних законопроектів, спрямованих на вдосконалення чинного законодавства. Їх розглянуто на засіданнях комітету.
Володимир Полохало рекомендував авторам об’єднати свої проекти законів в один комплексний, який би знайшов підтримку під час розгляду у Верховній Раді і відображав інтереси не лише вузького сегмента творчої спільноти, а й усіх власників авторського права і суміжних прав.
* * *
Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін до Закону України «Про планування і забудову територій» (щодо об’єктів освітнього і культурного призначення).
Законопроектом пропонується звільнити замовників об’єктів освітнього і культурного спрямування від пайової участі у створенні і розвитку інфраструктури того чи іншого населеного пункту.
Народні депутати підкреслювали, що звільнення від сплати пайової участі в розвитку інфраструктури населених пунктів недоцільно поширювати на приватних інвесторів. Наголошувалось, що до закладів культури належать театри, кінотеатри, мистецькі галереї тощо, діяльність яких, очевидно, має комерційний характер.
* * *
Комітет рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів).
Законопроектом пропонується надати релігійним організаціям, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку, право на створення навчальних закладів (дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих). Проектом передбачається також надати їм можливість визначати потребу щодо створення таких закладів та їх мережу. Відповідно до законопроекту, учні зазначених навчальних закладів «отримуватимуть освіту на рівні державних стандартів та виховуватимуться на основі релігійних цінностей».
На думку членів комітету, законопроект не відповідає Конституції України та чинним законам.
Народні депутати зауважили, що законодавство передбачає заснування духовних навчальних закладів для підготовки релігійних спеціальностей.