На останній сесії Дніпропетровської обласної ради депутати прийняли заяву «Про соціально-економічну ситуацію в області», яку направили Президентові України, Прем’єр-міністрові, Голові Верховної Ради. У ній — стурбованість поглибленням проблем, які накопичуються в соціально-економічній сфері, й нехтуванням ситуації з боку держави.

За показником формування державного бюджету з розрахунку на одного мешканця, йдеться в заяві, Дніпропетровщина посідає перше місце в державі (торік вона перерахувала в держбюджет 16,7 млрд. гривень, тобто 76 відсотків від загальних податкових надходжень), а за споживанням державних коштів — лише на вісімнадцятому.

На сьогодні жодної копійки не виділено на будівництво метрополітену, аеропорту, впровадження заходів із енергозбереження, програму реформування житлово-комунального господарства. В області критичне становище із забезпеченням населення якісною питною водою, лише трохи більше половини сільських населених пунктів газифіковано, вкрай низькі темпи будівництва і ремонту доріг (про це «Голос України» вже писав 4 червня ц. р.). Практично не ведеться будівництво шкіл. Більшість підприємств не можуть виконувати свою соціальну функцію через вимивання оборотних коштів шляхом невідшкодування державним бюджетом сум ПДВ (на початок червня ці відшкодування сягали лише 30 відсотків від планового показника).

Депутати зажадали терміново внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» з урахуванням реального стану економіки і сконцентрувати ресурси на антикризових напрямах економічної, соціальної та регіональної політики, а також справедливого розподілу державної підтримки між регіонами (з урахуванням потреб і внеску області в загальнодержавну скарбницю) й невідкладного вдосконалення міжбюджетних відносин. Іншими словами: припинення практики вилучення коштів з обласного бюджету та бюджету міста Дніпропетровська.

А в разі відсутності реагування центральної влади на проблеми області вони залишають за собою право на більш рішучі кроки. Які? «За рамками чинного закону» — так відповів на це запитання перший заступник голови обласної ради Іван Лазаренко.