Кінець минулого тижня виявився і бурхливим, і несподіваним. Спершу лідер Партії регіонів Віктор Янукович зробив заяву про те, що переговори про широку коаліцію завершені безрезультатно. Понад те, він заявив, що Президент має обиратися всенародно.
Того самого дня зі своїм зверненням з’явилася в телевізійному ефірі прем’єр Юлія Тимошенко. Вона переклала вину за провал переговорів про створення широкої коаліції на регіоналів і навіть спробувала «відхреститися» від проекту Конституції, за якою главу держави мали обирати у парламенті.
Натомість Президент Віктор Ющенко у вівторок підтвердив, що він був поінформований про хід переговорів і мав не одну розмову з Віктором Януковичем. Віктор Ющенко зумів переконати свого тезку в тому, що глава держави має обиратися всенародно. Відтак лідер Партії регіонів прийняв рішення не продовжувати переговори.
У свою чергу, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк на брифінгу повідомив, що ця громадська організація розпочинає збирання підписів про проведення всеукраїнського референдуму стосовно того, як має затверджуватися новий Основний Закон. Якщо рішення буде позитивним, то, не виключено, що громадяни зможуть проголосувати за нову Конституцію, а не сподіватися на політиків.
Водночас у вівторок Конституційний Суд визнав: обрані на дочасних виборах голови міст і місцеві ради мають працювати на своїх посадах повний конституційний термін. Відтак тепер треба привести у відповідність законодавство. Оскільки, вважає Голова Верховної Ради Володимир Литвин, рішення КС може породити правовий хаос.
Починає заплутуватися і ситуація з коаліцією. Про свій вихід із неї заявив народний депутат, колишній київський міський голова Олександр Омельченко. Щоправда, для того, щоб вона припинила своє існування, потрібне рішення не окремо взятого народного обранця, а фракції. Одначе додало головного болю політичним парламентським силам і рішення Вищого адміністративного суду. ВАСУ визнав недійсним рішення Окружного адміністративного суду, яким було зупинено дію указу Віктора Ющенка про дочасні парламентські вибори восени минулого року.
Для багатьох аналітиків стала несподіванкою і відставка посла РФ Віктора Черномирдіна. Такий крок російських керівників пов’язують з наближенням у нашій країні президентських виборів. Дехто з них прямо говорить про те, що новий посол РФ займатиме активнішу, жорсткішу позицію.
Хоч би як там було, але літо може видатися гарячим у прямому і переносному значенні.