Сільськогосподарські агрегати червонозорівської марки добре відомі не лише в Україні, а й у Росії, Казахстані, Білорусі та Болгарії... ВАТ «Червона зірка» вже понад століття є одним із найбільших виробників посівної і грунтообробної техніки. Формула успіху підприємства проста: сучасні агрегати мають бути високотехнологічні й недорогі.

 

Не таємниця, що сільське господарство, а разом з ним і сільськогосподарське машинобудування, переживають нині не найкращі часи. Негативна ситуація, яка склалася всередині агропромислового комплексу, поставила під загрозу виживання тисяч фермерських господарств України. Селяни опинилися без державної підтримки, а відсутність кредитування остаточно позбавила їх засобів для закупівлі нової техніки. Ситуацію в АПК на прохання «Голосу України» прокоментував генеральний директор ВАТ «Червона зірка» Сергій Калапа: «Вітчизняні підприємства сільгоспмашинобудування змушені скорочувати обсяги виробництва. Завод «Червона зірка» — не виняток. З початку року реалізація продукції на складах знизилася учетверо — це призвело до тимчасового скорочення виробництва. Останнім часом підприємству все-таки вдалося вийти на стабільні показники роботи. Навесні ми перевиконали план реалізованої продукції на 15 відсотків. Допомогла чітко розроблена стратегія, яка дала змогу заводу вийти на нові ринки збуту. Окрім країн СНД, «Червона зірка» активно просуває свою продукцію до Болгарії, Румунії, Литви і Білорусі. Розвиваються контакти з імпортерами в Польщі, Словаччині, державах Балканського регіону. Все це дає не лише додаткові можливості для нарощування виробництва і збуту продукції, а і допомагає зберегти робочі місця. Чи наші заходи щодо подолання кризи будуть ефективні — покаже час, але ми все-таки сподіваємося на вдалий результат.

Щоб вчасно встигнути підготуватися до осінньої посівної кампанії, вже в середині червня на заводі буде запущено виробництво зернових посівних агрегатів, а поки що не припиняються роботи з виведення на ринок принципово нових машин, які працюють за мінімальною і нульовою технологіями. Насамперед йдеться про дві модифікації багатофункціонального посівного комплексу «Сіріус» і два види посівного комплексу сімейства «Алькор». Останній агрегат нині проходить випробування у Херсонській МВС (машинно-випробувальній станції), а «Сіріус-10» працює на полях в чотирьох господарствах України, крім того, два посівні комплекси вже доставлено за замовленням до Казахстану.

Цього року ринок України поповнився ще однією новинкою від «Червоної зірки» — універсальною просапною сівалкою «Вега-8». Сучасна техніка дає змогу засівати соняшник, кукурудзу і сою без попередньої обробки грунту. Перша партія цих машин розійшлася миттєво. На полях України нині працюють 20 агрегатів, а завод вже цього року отримав додатково до власних планів понад сто замовлень на «Вегу-8» на 2010 рік. Ще одна просапна сівалка із сімейства «Вега», шириною захвату 12 метрів, проходить випробування в Херсонській області. І в цьому є приємна новина для аграріїв, оскільки збільшення ширини захвату сільськогосподарських машин допоможе їм надалі заощаджувати витрати дизпалива на один гектар землі».

Записав Петро МЕЛЬНИК.

Фото автора і з архіву ВАТ «Червона зірка».