Ранкове засідання 12 червня
Заслухавши перелік депутатських запитів, народні обранці проголосували за усунення неузгодженостей в тексті змін до деяких законодавчих актів з питань оподаткування послуг з міжнародних перевезень пасажирів, багажу та вантажів, міжнародних відправлень, міжнародного лізингу та ремонту товарів. Як зауважив у виступі Петро Цибенко (КПУ), тактика такої «роботи над помилками» для парламентаріїв вже стала традицією. Він закликав колег припинити практику голосування за законопроекти одразу в кількох читаннях. Водночас Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що всі голосування відбуваються згідно з Регламентом.
Після цього народні депутати не дали потрібних голосів для включення до порядку денного закону про схвалення рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2009 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях. Голова парламенту запропонував під час перерви в засіданні керівникам фракцій зібратися на погоджувальну раду, щоб визначитися, як діяти далі, адже документ уже вдруге не потрапляє в порядок денний. Так само народні обранці не виявили бажання обговорювати проект змін до Бюджетного кодексу. За те, щоб приступити до розгляду цього важливого питання, проголосували 225 депутатів. Відтак, Володимир Литвин зауважив: за таких обставин немає жодних підстав сподіватися, що, заслухавши чималу низку поправок і зауважень до документа, парламентарії зможуть ухвалити результативне рішення. Тож зміни в Бюджетний кодекс Верховна Рада перенесла на вівторок.
Наступним в порядку денному стояв проект змін до закону про систему суспільного теле- і радіомовлення в новій редакції. Його автор — Андрій Шевченко (БЮТ) поінформував, що підготовлений ним документ покликаний якісно змінити сучасний «проблемний» ефір. Він назвав три ознаки суспільного мовлення — ЗМІ, які належать суспільству, утримуються і контролюються виключно ним. Законопроектом виписано схему, згідно з якою на базі державного телебачення і радіо формується суспільне телерадіомовлення, яке не оглядатиметься на владу, матиме незалежну кадрову й інформаційну політику. Водночас наголосив Андрій Шевченко, ці ЗМІ не приватизовуватимуться. Незважаючи на те, що профільний комітет рекомендував взяти запропонований документ за основу, він зазнав жорсткої критики в сесійному залі. Зокрема, говорилося, що ним планується створити нового «державного монстра», підпорядкованого урядові. Народні депутати акцентували на необхідності змін сучасного мовлення державних ЗМІ. Водночас стверджували, що вони вже не такі й погані. Як приклад Володимир Бондаренко (БЮТ) навів «Голос України», кожна політична сила в якому має свої квоти, забезпечуючи рівномірне висвітлення позицій фракцій і більшості, і меншості. «Що тут поганого?» — звернувся він до колег. Після тривалого обговорення документ все ж необхідної кількості голосів не набрав.
Потім парламентарії проголосували за те, щоб розглядати наступні питання порядку денного за скороченою процедурою. Було відхилено проекти змін до деяких законодавчих актів щодо використання земель оборони та закону про передання, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану. А от внесення змін до закону про правовий режим воєнного стану депутати підтримали у першому читанні. За інформацією міністра праці та соціальної політики Людмили Денисової, документ дасть змогу залучати населення до ліквідації наслідків стихійного чи техногенного лиха.
Також парламентарії взяли за основу закон про державну таємницю, який робить жорсткішим доступ до неї. Після перерви народні обранці відхилили проект змін до закону про туризм, що посилив би відповідальність туроператорів перед споживачами. Натомість ухвалено закон про доступ до публічної інформації. Так само більшість голосів набрали зміни до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку набуття прав на землю.
Наприкінці робочого дня народні депутати втретє відмовилися включити до плану своєї роботи документ, яким дозволили б допуск підрозділів збройних сил інших держав на нашу територію. Як зауважив у своєму виступі Петро Цибенко, це наслідок того, що більшість українців проти вступу України до НАТО. На цьому парламентарії перейшли до «різного».
Учора народні депутати привітали із днем народження свого колегу Юрія Костенка.