У селі Клинове чотири роки працює недільна школа. Про це мені повідомив її «директор» — священик місцевого храму Василь Байтала.
Факт чудовий. Але як і чого вчать у цій школі й чи не є вона, борони Боже, небажаним конкурентом державним закладам?
Із цими запитаннями я і з’явився у відділі освіти Городоцької райдержадміністрації.
Доки чекав начальника, його заступник Маріанна Швець і гостинні колеги пригощали мене чаєм. Слово за слово, з’ясувалося, що в районі успішно завершено комп’ютеризацію 42 шкіл, чверть комплексів під’єднано до Інтернету. Програму «Шкільний автобус» також виконано.
Незважаючи на зменшення учнів, школи не закривалися і не реорганізовувалися. У планах РДА — завершення будівництва корпусу ЗОШ-2 у райцентрі, капітальні ремонти шкіл, у т. ч. туалетів, що, погодьтеся, досить і досить показово...
Схоже, подумалося, районна влада обрала правильні пріоритети, зміцнюючи матеріально-технічну базу дитячих закладів. В інших районах, оптимізуючи систему освіти, тимчасові керівники передусім пускають «під ніж» школи, які потребують хазяйської руки. А навіщо їм морочити голову з реконструкціями та ремонтами (тим паче будівництвом), якщо Київ фактично благословив «оптимістів», котрі поспішають закривати і реорганізовувати. Адже це простіше, ніж шукати кошти на нові вікна, модульні газові котельні, дах і підлогу.
— Саме наш начальник — творець, — підкреслили співрозмовники. — Не випадково його вдруге запросили на посаду.
Його входження в ту саму річку цілком логічне.
Господарська жилка Вадима Пунди проявилася в Клинівській ЗОШ, де директорував 16 років.
За нього в 1995-му побудували школу на 345 учнів. До слова, на її відкритті подарували перший у районі комп’ютерний клас! За півтора мільярда купоно-карбованців, між іншим.
З ініціативи Вадима Дмитровича одинадцятирічка взяла тоді 50 гектарів ріллі. Маючи техніку, інвентар і працьовиті руки, колектив вирощував без проблем всі необхідні овочі для їдальні.
Першим у районі Пунда відкрив клас для шестирічок.
Після цього директора-піонера забрали в Городок. Не встигши реалізуватися в кріслі головного вчителя району, Пунда перейшов у Сатанівську ЗОШ (про причини промовчимо).
Тут він теж шукав і знаходив. Зокрема, допрофільна і профільна освіта — його дітище. Випускники школи разом з атестатом одержують (єдині в області) права водіїв, трактористів, кухарів. І трудову книжку із записом про дворічний стаж. Крім того, у рамках експерименту, проведеного обласним управлінням, за почином невгамовного новатора, сатанівські діти одночасно вчаться в аграрному ліцеї села Лісоводи. Чотири дні в ЗОШ, два — в ліцеї, де вивчають спеціальні дисципліни.
Чи буде експеримент вдалим і чим закінчиться задум реконструювати дитсадок під школу на 60 місць у селі Курівка — розповімо...
...Прощаючись, я згадав про недільну школу в Клиновому.
— Якщо вона сприяє відродженню духовності в селі, то про яку конкуренцію може йти мова? — запитанням відповів Вадим Пунда.
З тим я й вирушив до Клинового.
Городоцький район
Хмельницької області.